Beginnersfouten bij ontslagprocedure Organon

Eagerly Internet |

Media eerder op de hoogte dan medewerkers
Door: Jolanda Salari

Ruim 2000 medewerkers van farmaceut Organon moesten hun ontslag vernemen via de media. Het concern zal dat bezuren wanneer het zich weer op de arbeidsmarkt begeeft.

De zaak Organon is wat mij betreft een schoolvoorbeeld van hoe je een ontslagprocedure niet organiseert. Niet alleen omdat het getuigt van weinig respect voor de slachtoffers; Ook omdat het vanuit HR-perspectief aanzienlijke schade aanricht. Organon staat nu te boek als een onbetrouwbaar werkgever. En de vlek wordt door alle negatieve publiciteit alleen maar groter.

Vormfout
Hoe heeft het zo ver kunnen komen? Misschien is het de schuld van een onoplettende persvoorlichter. Een ‘vormfout’ lijkt me echter aannemelijker. Kennelijk is zo’n groot bedrijf niet in staat om een ontslagprocedure van deze omvang te organiseren. Goed, de medewerkers van Organon waren op de hoogte van de bezuinigingsplannen van het Amerikaanse moederbedrijf MSD. Tegelijkertijd werd de R&D-afdeling – die nu wordt opgedoekt tot het eind toe overladen met complimenten. Het ontslag kwam daardoor als een donderslag bij heldere hemel. Ook gij Brutus?, zullen ze gedacht hebben.

Hardnekkig
De reputatie van Organon als goede werkgever erodeert door dit soort beginnersfouten. Is dat een probleem voor een concern dat diep in de kosten wil snijden en niet denkt aan nieuw personeel? Ja, want ook Organon zal op een zeker moment weer op zoek gaan naar hoogwaardig personeel. De vraag is dan: wie wil nog? Een slecht imago op de arbeidsmarkt kan hardnekkig zijn. Vooral als berichten zoals deze jaren na dato nog steeds op het internet te lezen zijn.
Â

Hoe een ontslagprocedure wel moet

  • Communiceer rechtstreeks met de medewerkers en niet via de media;
  • Informeer groepsgewijs;
  • Wees helder en transparant;
  • Geef managers een begeleidende taak;
  • Geef medewerkers gelegenheid opnieuw te solliciteren;
  • Denk na over de ontslagregeling, zodat er een goede doorstart kan worden gemaakt;
  • Wees zorgvuldig in het procesplan.


Over Jolanda Salari

Jolanda Salari is senior adviseur en ontslagcoach bij HRD-adviesbureau GITP


 

Geef uw reactie op "Beginnersfouten bij ontslagprocedure Organon" geschreven door Eagerly Internet