Beschouw jezelf niet steeds als junior

Eagerly Internet |

Ester de BruineMet een beetje personal branding zouden vrouwen veel verder komen
Door: Ester de Bruine


Iedereen is vaak meer vrouwen op bepalende posities. Maar ergens op de weg ernaartoe gaat het mis. Als vrouwen aan
personal branding zouden doen, was het probleem veel kleiner.

Vrouwelijke studenten scoren gemiddeld stukken hoger dan mannelijke. Maar zodra ze een baan hebben, zet die voorsprong zich om in een achterstand. Er wordt vaak klakkeloos vanuit gegaan dat mannen het probleem achter die arbeidsongelijkheid zijn. Is dat wel zo vanzelfsprekend?

Vicieuze cirkel
Ik geloof best in het beruchte glazen plafond. Maar ik geloof niet dat de aandacht daarvoor alles oplost. Voor een duurzame oplossing moeten vrouwen zélf beter zichtbaar worden. Er is nu sprake van een vicieuze cirkel: omdat vrouwen zichzelf minder zelfverzekerd presenteren, komen ze vaak niet in aanmerking voor een zwaardere positie, waardoor ze minder kansen krijgen om hun talenten te benutten, zich als minder talentvol zien en dus bepaald niet zelfverzekerder presenteren. Het is de kern van het probleem. Uit onderzoeken blijkt namelijk dat beslissers (M/V) erg vaak vrouwen in hogere functies zijn, maar vrouwen in hun eigen organisatie vaak nog niet klaar vinden voor zo’n stap.

Autobahn
Vrouwen kunnen hun eerste werkjaren veel beter benutten. Juist als je aan het begin staat en je nog in een baan moet groeien, win je aan zelfkennis en vermogen. Houd die mentaliteit vast, kies vervolgens niet voor de landweggetjes en probeer de Autobahn te nemen op de arbeidsmarkt. Ofwel: neem geen genoegen met een baan onder je niveau. Dat begint niet bij beter solliciteren, of een strakkere elevator pitch, maar bij duurzame personal branding.

Wat wel helpt?

  • Je successen zichtbaar maken;
  • Een verhaal leren te vertellen waarmee je beslissers overtuigt;
  • Beseffen dat een baan of rol niet meteen ‘natuurlijk’ hoeft te voelen.

Wat niet helpt?

  • Je blindstaren op kleine fouten;
  • Jezelf steeds maar als ‘junior’ beschouwen;
  • Een afwijzing alleen op jezelf betrekken.

Over Ester de Bruine

Ester de Bruine, coach en senior adviseur bij GITP, schreef samen met coach Yolanda Buchel het boek Loopbaanonderhoud. Zij nemen de lezer mee in een nieuwe manier van denken over loopbanen en verleiden de lezer om zelf zijn of haar eigen onderhoud effectief ter hand te nemen. Voor mensen die zelf achter het stuur willen zitten. Voor werkgevers die geloven in duurzaam werkgeverschap en een volwassen relatie met hun werknemers willen aangaan. Ester schrijft regelmatig een column in Volkskrant Banen en schreef o.a. het boek LEF! Loopbaancoach voor vrouwen.


 

Geef uw reactie op "Beschouw jezelf niet steeds als junior" geschreven door Eagerly Internet