Gras groeit niet door eraan te trekken

Eagerly Internet |

Martien HabrakenMaak van POP weer een zinvolle tool
Door: Martien Habraken

Halverwege het jaar is het weer tijd voor de persoonlijke ontwikkelplannen. Hoe u daar als HR manager meer uit kunt halen? Lees tussen de regels door en analyseer hoe het zit met de potentie, ambitie en motivatie van uw medewerkers.

Bijkans elke HR-afdeling in Nederland gebruikt een POP-formulier om de ontwikkeling van medewerkers in te kaderen. Een heel groot gedeelte van de managers en medewerkers gebruikt dat eigenlijk alleen voor de vorm. Manager en medewerker vullen braaf een standaarddocument in, dat vervolgens zonder te kijken in een la wordt gelegd. Jammer, want dat zo’n plan in potentie veel interessants kan opleveren weet u zelf ook wel.

Werkbare vorm
POP’s wel opstellen maar niet gebruiken, is niet alleen een verspilling van tijd, het leidt ook tot ergernis over de procedure (speeltje van HRM). Probeer daarom een vorm te vinden die werkbaar is en de beoogde resultaten oplevert: een goed contact en contract over de verdere ontwikkeling van medewerkers. Ga ook na welke frequentie zinvol is en bepaal dat per doelgroep. Bijvoorbeeld een keer in de twee jaar diepgravend, met een check op de voortgang per half jaar.

Waan van de dag
Managers als medewerkers zitten vaak in ‘de waan van de dag’, zeker in economisch slechtere tijden. Het hier en nu gaat voor de toekomst. Juist daarom is het belangrijk dat POP een effectieve tool wordt in uw organisatie. Daarmee daagt u managers uit om helder te zijn over hun toekomst en hoe ze de kwaliteiten van hun medewerkers inschatten.

Hoe HR POP zinvol kan maken
1.beperk de papierwinkel
2.stuur niet op kwantiteit maar kwaliteit van de gesprekken
3.geef heldere kaders voor budgetten en mogelijkheden
5.Maak de ROI zichtbaar: output van de afdeling, positieve beoordelingen, doorstroming


Martien Habraken is senior trainer bij GITP, co-auteur van het boek Professioneel werken met POP en geeft regelmatig de incompany training POP-gesprekken voeren.


 

Geef uw reactie op "Gras groeit niet door eraan te trekken" geschreven door Eagerly Internet