Waar was die flexibele schil?

Eagerly Internet |

Hans van der MolenOndernemingen aan starheid ten onder
Door: Hans van der Molen

Veel ondernemingen kwamen anderhalf jaar geleden in de problemen door een gebrek aan kostenflexibiliteit. Als ze ook de volgende recessie willen overleven, kunnen ze beter bouwen aan een schil van zzp’ers.

Dat de recessie de nodige slachtoffers zou maken, stond van tevoren vast. Een abc-tje: ‘de zwakke broeders’ in de markt maken chronisch te weinig marge en zijn op het moment supreme niet in staat om de kosten te verlagen. Resultaat: faillissement of overname uit noodzaak. Zo gaat het altijd. Wat tijdens deze recessie echter opviel, was dat veel ondernemingen door een inflexibel personeelsbestand kopje onder gingen. En dat zoveel gezonde ondernemingen vanwege dezelfde reden in de gevarenzone kwamen. Je zou denken dat ze beter wisten. Want we weten al jaren dat de economische cyclus steeds korter wordt, waardoor een recessie regelmatig voor de deur staat. Daar moet je je tegen wapenen.


Moeilijk bezuinigen

Te weinig ondernemingen bouwen aan een flexibele schil. Ze nemen vaste krachten aan voor functies die een zzp’er ook goed kan uitvoeren. In goede tijden is er natuurlijk geen probleem. Maar wanneer de conjunctuur zich neerwaarts richt, is personeel een post waarop moeilijk snel bezuinigd kan worden en komt de hele bedrijfsvoering in gevaar. Bij een middelgrote onderneming gaat het dan niet om slechts een paar arbeidsplaatsen. Denk eerder aan 10 tot 25 procent van het totale personeelsbestand. Want zo ziet een flexibele schil er idealiter uit. Het zijn de uitwisselbare functies die je, wanneer je in zwaar weer verkeert, tijdelijk niet zou willen vervullen.

Natuurlijk verloop
Als ik u één goed advies kan geven: bouw aan een flexibele schil om in een volgende recessie eenvoudig kosten te besparen. Het duurt ongeveer een halfjaar tot een jaar om dat voor elkaar te krijgen en kan bereikt worden door natuurlijk verloop, omzetten van vaste dienstverbanden in flexibele en ingroei van nieuwe ZZP’ers. Voor één vaste fte neemt u idealiter 4 tot 5 ZZP’ers die allemaal een deel van hun tijd voor u werken. Het maakt uw loonlijst weliswaar minder indrukwekkend, maar uw onderneming een stuk beter wendbaar.

Gouden regels voor een flexibele schil

  • Kijk naar het bestaande medewerkersbestand en weeg af welke functies vanuit een vast contract vervuld moeten worden en welke niet;
  • Moedig sluimerende ondernemersambities aan en biedt eventueel ondersteuning bij verzelfstandiging van medewerkers;
  • Manage je keuze voor een flexibele schil: zoek al vroeg naar draagvlak bij vertegenwoordigingsorganen binnen de organisatie (OR/personeel);
    Stel iemand aan om het proces te leiden;
  • Richt de flexibele schil in tijden van groei in. Dat bespoedigt en vereenvoudigt de opbouw van de schil aanzienlijk.


Hans van der Molen

Hans van der Molen is directievoorzitter bij GITP. Daarnaast is hij bestuurslid van de Vetron, Vereniging van Trainings- en Opleidingsbureau’s in Nederland en bestuurslid van NRTO, Nederlandse Raad voor Training en Opleiding.

Aanverwante artikelen en thema’s:

Van vast naar flex (artikel IntermediairPW)
Gezond de crisis door dankzij flexibele schil (samenvatting)
Loopbaan en mobiliteit (thema)


 

Geef uw reactie op "Waar was die flexibele schil?" geschreven door Eagerly Internet