De maakbaarheid van Mark Rutte

Eagerly Internet |

Frederic DamenDoor: Frederic Damen

Van moederskindje tot ‘mister president’

Van de eeuwige student die net niet door Rita werd vertrapt, naar de frisse voorman van een kabinet dat verder op weinig bijval kan rekenen. Als iemand weet dat charisma een beinvloedbare perceptie van het publiek is, dan is het Rutte. De liberal haalt de oogst van jaren labour binnen en elke manager kan daar praktische lessen uit trekken. Lees Rutte’s regels of doe de charismatest.

 Rutte´s charisma-regels:

1. Etaleer een duidelijke visie
Binnen de Haagse kaasstolp is er kritiek op de visie van Rutte, maar de rest van Nederland ziet consistentie. Er komt een rechts kabinet dat de overheid doeltreffender gaat maken. Een overheid die mensen niet gaat lastigvallen. Door daar steeds de nadruk op te leggen, kan hij rekenen op draagvlak.

2. Spreek heldere retoriek
Rutte steekt zijn gedoger Wilders intussen naar de kroon met klinkende spreuken en vergelijkingen. Zo leek de formatie op het productieproces van een worst (lekker, maar je moet niet zien hoe het gemaakt wordt) en noemde hij Wilders eerder een politieke pyromaan (fikkie stoken en snel wegrennen).

3. Toon emotie
Als je mensen aan je wilt binden, moet je emotie tonen. Dat is minder moeilijk dan het lijkt. Rutte toont zich vanaf de verkiezingen veel actiever in het overbrengen van emotie. Hij lacht uitbundig en voelt de stemming van het publiek aan. Dat maakt hem toegankelijk.

4. Verbeter je voorkomen
Charisma betekent mannelijkheid en vitaliteit. Rutte begrijpt dat en handelt ernaar. Jeugdvriend Jort Kelder zei het al in De Wereld Draait Door: Mark Rutte geeft niet zomaar een hand, hij geeft de ‘upperhand’. Een hand die van bovenaf wordt ingestoken en bij het publiek de suggestie wekt dat de gever de bovenliggende partij is.

5. Deel je drive
Rutte wil de job en gaat de klus klaren. Dat straalt hij tenminste consequent uit. Die drive wordt opgemerkt. Al was het midden in de nacht en leek het formatieproces uitgedoofd: Rutte bleef monter en gedreven.

Frederic Damen
Frederic Damen is adviseur bij GITP, en gepromoveerd op het thema Leiderschap. Zo heeft hij op het gebied van leiderschap sterke ideeën hoe charismatisch leiderschap is te ontwikkelen, hetgeen terugkomt in de GITP-training Charismatisch optreden.


 

Geef uw reactie op "De maakbaarheid van Mark Rutte" geschreven door Eagerly Internet