Zorg eerst voor controle over wat je allemaal aan je kop hebt

Eagerly Internet |

Arjan Broere

Als die controle een gevoel geeft dat je hoofd leeg is, ontstaat ruimte voor reflectie
Door: Arjan Broere

Op de blog van Erwin Blom lees je hoe internet een leerschool is en zeker sites met boeiende presentaties zoals TED leren bevorderen. Ik merk zelf ook dat ik steeds vaker verwacht dat een auteur of publicist regelmatig te zien en te horen is.

David Allen, auteur van Getting things done, heeft met regelmaat op zijn site podcasts (of in iTunes). In die radio-achtige opnamen die je gratis kunt luisteren of downloaden, legt hij uit, licht hij toe, wordt hij geïnterviewd. Er is ook vrij uitgebreidere presentatie van David Allen die hij bij Google deed. Een handige manier om thuis te raken in wat GTD is en wat het jou kan brengen.

Op Do-lectures is er ook een presentatie van David Allen. Soms een beetje erg veel David Allen maar dat is wellicht een wat Hollandse reactie van mij, want het is een succesauteur die een mooi systeem heeft opgezet, waarin essentiële inzichten rond aandacht en focus concreet uitgewerkt worden. En dat systeem heet Getting things done (GTD).

De centrale idee is dat je eerst zorgt voor controle over wat je allemaal aan je kop hebt. Daar begin je, want bespiegelingen over jouw missie komen niet zo uit de verf als je hoofd omloopt. Om die controle te krijgen: -zie ook mijn Prezi over controle

 • capture: verzamel je alles wat je moet doen, wilt doen, …
 • clarify: bepaal of iets een actie vraagt. Zo ja, wat is het einddoel en wat is de eerste stap. Zo nee, verwijder, archiveer, …
 • organize: plan de actie in, regel wat nodig is
 • reflect: ga periodiek na of acties af zijn, waarom wel en niet en leer van hoe je dingen doet
 • engage: wees en blijf betrokken.

Capture doe je voortdurend. Dus als je iets te binnen schiet, noteer je het (of houd het op een andere manier vast) en je hoofd is weer leeg. Periodiek verwerk je alles wat je ge-capture’t hebt en loop je de andere stappen door. Is het druk en mis je focus: time out en werken aan controle.

Als die controle een gevoel geeft dat je hoofd leeg is, ontstaat ruimte voor reflectie. David Allen noemt dat overzicht. Hij gebruikt de metafoor van een opstijgend vliegtuig van de startbaan naar grote hoogte. Op de startbaan lopen alle acties en op die grote hoogte bevindt zich jouw missie en waarden. De kunst is dat de: -zie mijn Prezi over overzicht/Horizons of Focus-

 • missie vertaald wordt naar rollen
 • de rollen vertaald worden naar verantwoordelijkheden
 • de verantwoordelijkheden vertaald worden naar projecten
 • de projecten vertaald worden naar acties.

Op lifehacking.nl vind je een artikel over die samenhang.

De Do-lecture, zie hierboven, is goed voor enkele lekker soundbites:

 • do things when they show up not when they blow up
 • if you don’t pay attention to what has your attention it gets more attention than it deserves
 • real change happens when you do the boring little things that are the right things to do and do them in a consistent way that create a profound effect.

 

Geef uw reactie op "Zorg eerst voor controle over wat je allemaal aan je kop hebt" geschreven door Eagerly Internet