Overheid, haal rendement op die prachtige loopbaanplannen

Eagerly Internet |

Professionals Defensie kunnen aanwinst zijn voor zorg en onderwijs
Door: Jolanda Salari

De overheid krijgt een uitgelezen kans om rendement te halen uit de loopbaanplannen waarin het jarenlang heeft geïnvesteerd. De duizenden professionals die aan de ene kant van de publieke sector hun baan verliezen, kunnen het tekort aan de andere kant terugbrengen.

Het is wat mij betreft een kwestie van aftrekken en optellen. Defensie gaat de komende jaren fors snijden in het aantal arbeidsplekken, waardoor zeer goed opgeleide professionals ineens moeten uitkijken naar een baan in de burgermaatschappij. Tegelijkertijd dreigt in de zorg een nijpend tekort, omdat het kabinet 12.000 nieuwe plekken wil creëren. Overplaatsing is een efficiënte en kwalitatieve oplossing.

Veelzijdigheid
In naam hebben leger en zorg niet veel met elkaar te maken. Wie verder kijkt ziet echter een uitstekende match. Militairen zijn gewend om te werken in stressvolle situaties, kunnen leiding geven en dienstverlenend zijn. Bovendien worden ze juist opgeleid voor een carriëre elders. Het legerbestaan is eindig en om kansrijk te zijn op de arbeidsmarkt, is veelzijdigheid een vereiste. De overheid heeft daarom bijzonder veel geïnvesteerd in ontwikkeling.

Aanwinst
Dit is het moment om optimaal rendement te halen uit al die benijdenswaardige loopbaanplannen. Het aantal ontslagen blijft beperkt, terwijl een groot probleem in de zorg kleiner wordt gemaakt. Ook elders liggen uitgelezen kansen om goed opgeleide officieren en manschappen van defensie in te zetten op plekken binnen de publieke sector waar krapte is. Gezien hun kwaliteiten op het gebied van beveiliging en logistiek ligt de politie voor de hand. Daarnaast zouden managers bij Defensie ook een aanwinst kunnen zijn in het onderwijs, omdat ze heel gestructureerd een organisatie kunnen leiden. Daar is veel vraag naar, gezien het grote tekort aan directeuren (vooral in het basisonderwijs).

Out-of-the-box
Laat het klassieke denken los, zou ik tegen de overheid willen zeggen. Dat is geen kwestie van willen, of kunnen, maar pure noodzaak. Als we capaciteitsproblemen in de publieke sector op een zinvolle manier willen oplossen, zullen we out-of-the-box moeten denken. Dat doet recht aan de veelzijdigheid van de ambtenaar en aan het belastinggeld dat jarenlang in employability is gestoken.

Over Jolanda Salari
Jolanda Salari is senior adviseur en ontslagcoach bij HRD-adviesbureau GITP. Bij BNR Nieuwsradio vertelde ze over de mogelijkheden om professionals van Defensie op andere plekken in de publieke sector te laten werken.

Meer lezen over dit onderwerp:


 

Geef uw reactie op "Overheid, haal rendement op die prachtige loopbaanplannen" geschreven door Eagerly Internet