Bijna 30 procent medewerkers ontevreden over functioneringsgesprek

Eagerly Internet |

Alexandra LindnerVeel managers nemen te gemakkelijk aan dat salaris en ontwikkeling het hele verhaal vertellen.

Door: Alexandra Lindner-De Mul

(HR-)managers denken onterecht dat medewerkers tevreden zijn over hun beoordelingsgesprekken, blijkt uit een nieuw onderzoek. Gebruik de eindejaarsgesprekken om weer op één lijn te komen.

Afgelopen week stuitte ik op een onderzoek over beoordelingsgesprekken. Daar kwam uit naar voren dat bijna 30 procent van de medewerkers ontevreden is over het eindejaarsgesprek. Opvallend, omdat bijna 100 procent van de (HR-)managers denkt dat het crescendo gaat.

Wat drijft ze?
Managers hebben dikwijls troebel zicht op wat hun medewerkers beweegt. Ik merk het in het veld. Dat is vooral in de huidige tijden een handicap. Als je niet weet wat je medewerkers beweegt, loop je het risico dat sleutelspelers onverwacht vertrekken wanneer de arbeidsmarkt verbetert. Het is daarom van belang om de capaciteiten, wensen en verwachtingen van medewerkers in kaart te brengen. Wat drijft ze? Veel managers nemen te gemakkelijk aan dat salaris en ontwikkeling het hele verhaal vertellen. Ik durf te beweren dat de binding met een organisatie opvallend vaak ergens anders in zit.

Psychologisch contract
Grijp het eindejaarsgesprek aan om zicht te krijgen op de beweegredenen van medewerkers. Ga op zoek naar hun psychologische contract met de organisatie. Eenmaal gevonden wordt motiveren een stuk gemakkelijker en vaak zelfs goedkoper. Perspectief bieden zit hem namelijk niet altijd in de beloning.

Alexandra Lindner-De Mul
Alexandra Lindner-De Mul is sinds 1994 als arbeids- en organisatiepsycholoog verbonden aan GITP. Zij heeft jarenlange ervaring op het gebied van coaching, loopbaanbegeleiding, diagnostiek en training en is met regelmaat betrokken bij projecten omtrent beoordelen en ontwikkelen van mensen in brede zin.


 

Geef uw reactie op "Bijna 30 procent medewerkers ontevreden over functioneringsgesprek" geschreven door Eagerly Internet