Nieuwe werken wordt een chaos wanneer targets ontbreken

Eagerly Internet |

Alec SerlieNieuwe werken is geen format, maar een proces
Door: Alec Serlie

Het Nieuwe Werken kent evenveel gevaren als bijvoorbeeld outsourcing: niet alles en iedereen leent zich er voor. Met uitsluitend kostenmotieven kun je bedrogen uitkomen.

Het Nieuwe Werken biedt vanuit kostenoverwegingen waanzinnig veel mogelijkheden. Ik ken grote bedrijven die dankzij de overstap een paar kantoorgebouwen hebben kunnen verkopen. Om laaghangend fruit gaat het evenwel niet. De ervaring leert dat rigide invoering van het Nieuwe Werken kan leiden tot een groot verzuimpercentage.

Overstap te groot
Met het Nieuwe Werken is het net als met outsourcing. Sommige onderdelen zijn geschikt, sommige niet. Een grote groep medewerkers gaat het liefst vandaag al onafhankelijk van tijd en plaats werken. Anderen hebben hun hele leven op dezelfde wijze gewerkt en vinden de overstap groot. Het heet niet voor niets het Nieuwe Werken. Eeuwenlang hebben we ons werk in een vaste vorm gegoten. Nu wordt het vloeibaar.

Cultuurverandering
Houd rekening met minder geëquipeerde medewerkers en vind uit bij welke werkvorm ze het beste gedijen. Ook als het betekent dat ze in traditionele vormen blijven werken, of begeleiding krijgen. Het Nieuwe Werken is geen format, maar een proces. Met cultuurverandering als belangrijkste doel. Zonder duidelijke resultaatafspraken en individuele targets komen werkgever en werknemer alleen maar verder van elkaar af te staan en is chaos het resultaat.

Geleerde lessen
SNS REAAL geeft een voorbeeld van hoe het wel moet. Het concern heeft stap voor stap de organisatie in verandering gezet. Het begon met een pilotafdeling in een nieuw uitgerust kantoor. De lessen die daar zijn geleerd, helpen om het Nieuwe Werken organisatiebreed en procesmatig in te voeren.


 

Geef uw reactie op "Nieuwe werken wordt een chaos wanneer targets ontbreken" geschreven door Eagerly Internet