Groeiambities? Geef ruimte aan je pioniers

GITP |

Organisaties die het komende jaar willen groeien of innoveren, hebben hun pioniers hard nodig. Wie heeft ondernemerschap in zijn dna en hoe breng je het als HR-manager in stelling? De échte ondernemer heb je niet in dienst. Hij heeft jou in dienst. Toch zitten er in elke organisatie medewerkers met ondernemerschap in hun bloed. Vaak zijn het de wat ‘lastige mensen’, die de status quo niet accepteren, risico’s durven te nemen en kansen creëren. Ze zijn onmisbaar voor organisaties met ambitie, maar krijgen niet altijd de ruimte en de tijd.

Door: Anthon van der Horst

Relevant ondernemersgedrag
Voor het tv-programma Pavlov: waarom ben ik zo? heb ik een assessment gemaakt van Tim Coronel, één van Nederlands snelste autocoureurs en ondernemers. Allereerst heb ik hem ondervraagd over zijn verleden. Hij zit al vanaf zijn kindertijd in de racewereld, een snelle, gefocuste omgeving waarin hij lef en onafhankelijkheid heeft ontwikkeld. Daarna heb ik een ondernemerstest afgenomen, die relevant ondernemersgedrag meet. Tot slot heb ik bekeken of zijn aanpak ook ergens toe leidt. Dat is evident. Coronel heeft een heldere ondernemersvisie: entertainment voor volwassenen, zoals kartconcepten, waterskiën, lasergaming, en bijzondere gadgets. Tegelijkertijd weet hij intuïtief buitenkansen te herkennen.

De context
Ondernemerschap in een organisatie is misschien wel complexer dan zelfstandig ondernemerschap. Het vereist een match tussen de ‘ondernemer’ en zijn omgeving. In assessments betrek ik daarom altijd de context: welke voorwaarden schept een organisatie voor zijn pioniers. Daarom wil ik graag van u weten: hoe stimuleert u uw pioniers?


Over Anthon van der Horst
Anthon van der Horst is psycholoog en regiodirecteur GITP West (Amsterdam, Den Haag).
Hij is eigenaar van de weblog Actualiteitspsycholoog.

Bekijk de aflevering van Pavlov: waarom ben ik zo? met Tim Coronel >>


 

Geef uw reactie op "Groeiambities? Geef ruimte aan je pioniers" geschreven door GITP