Vlootschouw: beter voorbereid op een reorganisatie

GITP |

Alexandra LindnerWees in goede tijden realistisch over de balans in je organisatie. Dan heb je meer tijd en ruimte voor zorgvuldig en sociaal beleid.

Door: Alexandra Lindner-De Mul

Welke mensen heeft je organisatie écht nodig om goed te functioneren? Tijdens reorganisaties wordt vaak afscheid genomen van medewerkers wier diensten al lang niet meer vitaal waren. Wees dat vóór door in goede tijden een kritische vlootschouw te doen.

Een goede kennis vertelde me onlangs dat hij al grasduinend op de bedrijfsserver een document vond waarin de afdelingsmedewerkers werden gemeten naar waarde. Achter zijn naam stonden vijf sterren, plus de vermelding ‘kritieke functie’. Een mooie opsteker. Maar hij zag ook dat geen enkele collega minder dan 3 sterren kreeg. ‘Dat vind ik vreemd’, zei hij. ‘Van sommige mensen weet iedereen dat ze niets bijdragen. Waarom houdt het management ze in het zadel?’

Slank blijven
Het is natuurlijk een wat bruuske opmerking van iemand die zich zelf onmisbaar weet. Toch geef ik hem gelijk. Het is beter om ook in goede tijden ‘slank’ te blijven met realistisch, zorgvuldig en sociaal beleid, dan te wachten tot het niet anders kan. Het betekent dat je een toekomstige reorganisatie voorkomt of tenminste verzacht, omdat je beter bent voorbereid en weet wat je precies in huis hebt. Het belang daarvan blijkt steeds opnieuw. Sinds 2006 mag er alleen op basis van een afspiegeling van de organisatie worden gereorganiseerd en dat gaat dikwijls gepaard met dure fouten.

Balans en beleid
Ik ben een groot voorstander van een periodieke ‘vlootschouw’. Kijk heel kritisch naar de balans in je organisatie en ontwikkel beleid, ook als het betekent dat ingrepen nodig zijn. Er is dan veel meer tijd en ruimte om tot een goede oplossing te komen. In goede tijden is de impact op medewerkers veel kleiner, omdat de mogelijkheden om elders aan de slag te komen aanzienlijk groter zijn.

Alexandra Lindner-De Mul
Alexandra Lindner-De Mul is sinds 1994 als arbeids- en organisatiepsycholoog verbonden aan GITP. Zij heeft jarenlange ervaring op het gebied van coaching, loopbaanbegeleiding, diagnostiek en training en is met regelmaat betrokken bij projecten omtrent beoordelen en ontwikkelen van mensen in brede zin


 

Geef uw reactie op "Vlootschouw: beter voorbereid op een reorganisatie" geschreven door GITP