Eenmaal manager, altijd manager?

GITP |

Bettie Lutke Schipholt

Hoe motiveer je een manager tot loopbaanverbreding?

Door: Betty Lutke Schipholt

Hoe zorg je er als HR-manager voor dat managers in je organisatie zich blijven ontwikkelen? Door een – tijdelijke – zijstap of tussenstap te adviseren. De manager ontwikkelt zich hierdoor breed en doet een schat aan nieuwe vaardigheden en inzichten op.

Als een manager eenmaal als manager aan de slag gaat, lijkt zijn lot bezegeld. Hem staan binnen de organisatie opeenvolgende leidinggevende functies te wachten. Maar is die geleidelijke weg naar boven het enige pad dat de manager kan afleggen? Of doet hij er verstandig aan om zijn loopbaan te verbreden? 

Om mensen te activeren, inspireren en flexibeler te laten functioneren is een open en kansenscheppende cultuur nodig, waarin mensen de ruimte krijgen om hun talenten te versterken en te recyclen. Ook als het betekent dat een manager tijdelijk een niet-leidinggevende functie vervult.

Loopbaanplanning van managers
Managers stellen zich steeds meer de vraag in welk tempo zij hun loopbaan willen inrichten. Zijn zij al toe aan een volgende stap of willen zij in een andere functierol of vergelijkbare functie op hetzelfde niveau werken aan het verbreden van hun persoonlijke talenten? Eén van de factoren die bijdragen aan deze reflectie, is het besef dat managers tot hun 65e vitaal willen blijven. Als zij rond hun 40e al een zware managementfunctie bekleden, ervaren sommigen de ruimte om te willen onderzoeken welke loopbaanrollen zij nog diepgaander onder de knie willen krijgen.

Hoe vormgeven aan de loopbaanverbreding?
De focus van loopbaanverbreding kan zeer uiteenlopen. Managers die met name leiding gegeven hebben aan de operatie, kunnen bijvoorbeeld de behoefte voelen om hun kwaliteiten als bestuurder en inspirator te versterken. Weer andere managers die juist veel de koers bepaald hebben, voelen soms de behoefte om de loopbaanrol van gids en presentator te ontwikkelen. Wanneer een manager eenmaal bepaald heeft welke loopbaanrollen hij wil versterken, kan hij op zoek naar een passende functie om die gewenste loopbaanrol te ontwikkelen. Deze functie kan een managementfunctie zijn, maar ook bijvoorbeeld de functie van consultant, expert of adviseur. Daarom zouden management development programmma’s wat mij betreft mogen worden uitgebreid met actieve begeleiding van de loopbaanverbreding van 40+ managers. Ook voor managers geldt dat zij geneigd zijn te verstarren als zij hun tijd gaan uitzitten in één en dezelfde managementfunctie. Door op tijd te bewegen kunnen managers flexibel en vitaal blijven in hun ontwikkeling als persoon en manager.

Betty Lutke Schipholt
Betty Lutke Schipholt is senior adviseur, coach en trainer bij GITP. Zij verzorgt onder andere Talent Development Programma’s voor individuele managers en ontwikkeltrajecten voor managementteams in het kader van loopbaanverbreding.

Meer weten over dit onderwerp: lees het volledige artikel Eenmaal manager, altijd manager?


 

Geef uw reactie op "Eenmaal manager, altijd manager?" geschreven door GITP