Kijk naar je ‘netwerk’ als naar een competentie

GITP |

Wie alles uit zijn carrière wil halen, dient minstens evenveel te investeren in een krachtig netwerk als in talentontwikkeling.  

Door: Rixt de Lang


Vraag een paar willekeurige collega´s wat je wezenlijk vooruit helpt in je carrière. De meesten zullen zeggen: je netwerk.  Als dat zo is, waarom gaan we er dan zo vrijblijvend mee om? Je kunt je netwerk gerichter sturen dan je denkt.
  

Netwerken kun je leren
Rond ‘netwerken’ hangt altijd een sfeer alsof het om iets ongrijpbaars gaat. Je hebt een groot netwerk of je hebt het niet, en je bent er goed in of juist helemaal niet. Dat is onterecht. Netwerken is een competentie die je kunt ontwikkelen. Je kunt er in potentie veel meer mee dan slechts nieuwe business binnenhalen.

Netwerk als ontwikkelplan
Wie verder wil komen in zijn carrière, doet er goed aan om zijn netwerk kritisch tegen het licht te houden. Maak een analyse. Kijk rationeel naar de spreiding. Wat zijn je doelen, in welke richting wil je je bewegen en uit welke soort personen moet je netwerk bestaan om dat te bereiken? In feite ga je zo je netwerk bekijken als een competentie die te ontwikkelen is: je maakt een ontwikkelplan voor jezelf. Vergeet niet om ook mensen in jouw netwerk op te nemen die jou scherp houden.

Vier stappen
1. Breng je netwerk in kaart: wie doen ertoe en welke rol spelen ze?
2. Stel vast welke doelen er zijn en waar het netwerk bijsturing behoeft.
3. Maak harde afspraken met jezelf om voortgang te stimuleren
4. Probeer niet steeds zelf het wiel uit te vinden, maar kijk de kunst af bij geroutineerde netwerkers.

Over Rixt de Lang
Rixt de Lang is senior consultant en programmamanager Talentontwikkeling bij GITP.

Meer weten?
Lees meer informatie over Talentontwikkeling op de site van GITP.
Of maak geheel vrijblijvend een afspraak voor een telefonisch kennismakingsgesprek met een van onze adviseurs.
Of ontvang direct meer informatie per mail.


 

Geef uw reactie op "Kijk naar je ‘netwerk’ als naar een competentie" geschreven door GITP