Talentontwikkeling: denk in scenario’s

GITP |

Lodewijk de WaardBedrijfsstrategieën kunnen zomaar veranderen. Laat je als HR-team niet verrassen en denk vooruit in verschillende HR-scenario’s.

Door: Lodewijk de Waard

De koppeling tussen menselijk kapitaal en organisatiestrategie wordt steeds sterker. Daarom komt het zomaar voor dat HR achter de feiten aanloopt als de strategie verandert. Je kunt dat ondervangen door met een aantal realistische alternatieve scenario’s te werken.

We hebben allemaal gemerkt hoe snel de focus van een organisatie kan veranderen. Pakweg 3 jaar geleden ging het van de ene op de andere dag niet meer over de ‘war for talent’, maar over de ‘war for survival’. Veel organisaties moesten vliegensvlug inkrimpen om niet volledig weggevaagd te worden.

Menselijk kapitaal verzekeren
Ondertussen is de post-recessiestrategie opgesteld en praten we weer voorzichtig over de ‘war for talent’. HR-teams tuigen nieuwe plannen op om menselijk kapitaal voor de organisatie te verzekeren. Ze bouwen aan nieuwe trainingsprogramma’s en hanteren nieuwe wervingstools. U waarschijnlijk ook. Mijn vraag aan u is: houd u dit keer rekening met andere scenario’s? Stelt u zichzelf de ‘what if’-vraag? Organisaties die alternatieve scenario’s achter de hand houden, zullen in staat zijn om adequaat te reageren op veranderingen.

Plan B brengt balans
Een bedrijfsstrategie biedt soms minder continuïteit dan u denkt. Stel bijvoorbeeld dat uw organisatie al jaren zakelijke diensten verleent aan de overheid, maar dat de overheid die diensten definitief schrapt. Het betekent dat u moet inkrimpen en veel kennis in de organisatie heeft die uitsluitend gericht is op de overheid. Er is een plan B nodig om de organisatie weer in balans te brengen. Aan dat plan moet u nu al werken. Bijvoorbeeld door een flexibele schil op te bouwen en door in kaart te brengen wie er bijgeschoold moeten worden wanneer zo’n rampscenario zich daadwerkelijk voltrekt. Zo kun je nu alvast geleidelijk toewerken naar een flexibele organisatie. Als je wacht tot de situatie je verrast, heb je die keuzemogelijkheden niet meer.

Over Lodewijk de Waard
Lodewijk de Waard is coördinator Werving & Selectie bij GITP en co-auteur van Jij bent aan Z, een praktisch loopbaanhandboek. (download hier gratis het whitepaper).

Relevante links
Genoeg open sollicitaties, maar geen baan te bieden? HR-scenarioplanning biedt oplossing.
Meer weten over alternatieve scenario’s? Klik hier.


 

Geef uw reactie op "Talentontwikkeling: denk in scenario’s" geschreven door GITP