Talent management is een kwestie van groeidenken

GITP |

Niet tussen de soep en aardappelen door
door: Jan Bernard Koolen

De financiële crisis en de bijbehorende ontslagen zijn voorbij. Voor bedrijven een kans om opnieuw naar talent management te kijken. Met welke talenten zou u het liefst een volgende crisis ingaan?

De traditionele insteek van talent management is: iedereen heeft kwaliteiten. Deze insteek snijdt nog steeds hout. Maar dankzij de financiële crisis en de bijbehorende ontslagen zijn werkgevers meer veranderingsgezind geworden. En daardoor kunnen ze meer halen uit talent management. Want wie sterk inzet op talent management haalt meer uit zijn medewerkers. Bovendien versterkt hij het anticiperend vermogen van de organisatie.

Verborgen talent
In veel organisaties zit verborgen talent. Het zijn medewerkers die al jaren hetzelfde werk doen. Ze vinden hun functie prima en denken: ‘Laat mij maar zitten waar ik zit.’ Maar als ze er met een ontslagronde uit moeten, dan zitten ze met hun handen in het haar, omdat ze niet weten wat ze moeten. ‘Ik ben een dubbeltje en zal nooit een kwartje worden’, lijken ze te denken.

Gezamenlijke verantwoordelijkheid
Talent management is een gezamenlijke taak van werkgever en werknemer. Medewerkers horen daarbij na te denken over hoe ze hun talenten het beste kunnen uitnutten en of ze hun kwaliteiten kwijt kunnen in hun huidige functie. De leidinggevende dient te weten wat hij aan talent in huis heeft, ruimte te geven aan medewerkers, ze op te leiden en ze zo nu en dan een zetje in de rug te geven.

Mobiliteit
Bedrijven die inzetten op het ontwikkelen van talent, dragen bij aan mobiliteit. Mobiliteit binnen hun eigen bedrijf en op de arbeidsmarkt. Hierdoor komen medewerkers die hun ontslag krijgen sneller aan een andere baan. Dat geldt ook voor lager opgeleiden en seniore werknemers. Echter, talent management doe je niet tussen de ‘soep en aardappelen door’; er gaat wel wat tijd en energie in zitten. Het is voor de leidinggevende een gewetensvraag wat het hem oplevert en of hij het daarvoor over heeft. Houd daarbij voor ogen dat talent management een kwestie van groeidenken is.

Over Jan Bernard Koolen
Jan Bernard Koolen is senior-adviseur, trainer en coach bij GITP

Meer weten?
Lees meer informatie over Talentontwikkeling op de site van GITP.
Of maak geheel vrijblijvend een afspraak voor een telefonisch kennismakingsgesprek met een van onze adviseurs.
Of ontvang direct meer informatie per mail.


 

Geef uw reactie op "Talent management is een kwestie van groeidenken" geschreven door GITP