Verwijder obstakels om talent ten volle te benutten

GITP |

Iedereen communiceert vanuit één van de vier basisstijlen. Ontdek of je beschouwend, directief, coöperatief, of expressief bent.

Door: Brigitte Heldeweg 

Als een organisatie onder druk staat, gaat het dikwijls mis in de communicatie met elkaar. Als je bewust bent van je stijl, kom je tot veel constructievere communicatie en verwijder je obstakels om je talenten ten volle te benutten.

Het is interessant om te zien hoe medewerkers reageren in moeilijke situaties.
Veel mensen hebben de neiging om hun communicatiestijl uit te vergroten wanneer bijvoorbeeld een fusie of een reorganisatie in de lucht hangt. Ze vallen terug in rollen waarin ze zich veilig wanen. De een wordt beschouwend, de ander heel dwingend, toegeeflijk of overheersend.

Blinde vlek
‘Bewust zijn’ van je communicatiestijl klinkt ietwat cliché. Toch verandert er veel als een manager weet dat hij dominant wordt wanneer de druk hoog is, en één van zijn medewerkers juist heel toegeeflijk. Hij kan even reflecteren en beseffen dat hij te ver doordrukt. Dat zijn gedrag schadelijk kan zijn voor de productiviteit op de werkvloer en schadelijk voor zijn verhouding met collega’s. Het blijkt vaak een blinde vlek. Tijdens trainingen valt het me steeds weer op dat veel mensen zichzelf volstrekt anders inschatten dan blijkt uit de test en het oordeel van anderen. Het betekent dat hun talenten niet altijd goed tot hun recht komen.


Aanknopingspunten

Het communicatiestijlenmodel geeft op praktische wijze aanknopingspunten voor een omgang met je communicatiestijl. Iedereen heeft één van de vier basisstijlen en een substijl. Je bent beschouwend, dan wel coöperatief, directief of expressief. Elke stijl heeft kwaliteiten en valkuilen. Nog belangrijker voor veel managers: je raakt je vooroordelen over andere stijlen kwijt en leert kwaliteiten aan te spreken.

Bekijk de video over de nieuwe online training Communicatieve vaardigheden van GITP:

Over Brigitte Heldeweg
Brigitte Heldeweg is bedrijfskundige en programmamanager/ trainer bij GITP. Ze verzorgt de trainingen ‘CommunicatieStijlen’ ‘Feedback geven en ontvangen’, en trainingen Assertiviteit. Daarnaast verzorgt zij trainingen op het gebied van projectmatig werken, leidinggeven, advisereneffectief beïnvloeden en communiceren.

Ze is co-auteur van het boek ‘Waarom begrijp je me niet; beter samenwerken door het (h)erkennen van communicatiestijlen’. Hier is ook een whitepaper van verschenen.

 


 

Geef uw reactie op "Verwijder obstakels om talent ten volle te benutten" geschreven door GITP