Faciliteert uw MD-programma innovatie?

GITP |

In MD-programma’s ligt teveel nadruk op het herkauwen van de bekende kennisthema’s. Jammer van de tijd, want leiderschap is momenteel veel beslissender.

Door: Krist Dekkers

Nogal wat ondernemingen hebben door kostenbesparende acties het innovatievermogen binnen de organisatie teruggeschroefd. Daardoor ligt de bal bij individuele managers, die medewerkers de ruimte kunnen geven om binnen de kaders te experimenteren. Alle beperkende MD-programma’s helpen daar niet bepaald bij.

Het ene MD-programma is het andere niet. Er is nogal wat keuze wanneer het gaat om trajecten die de doorontwikkeling van managers beogen. Ondanks die brede keuze valt het me op dat het gros ervan veel aandacht besteedt aan de cognitieve ontwikkeling van managers. Onevenredig veel aandacht, als u het mij vraagt.

Wezenlijke kwaliteiten
Ten eerste denk ik dat die aandacht voor kennisthema’s deels verspilde tijd is. Vaak gaat het om herkauwen van kennis die ook te googlen is en niet direct een vitaal belang heeft voor het dagelijkse werk. Die kennisboodschap kan dus veel compacter. Maar dat is eigenlijk van secundair belang. Ik vind het veel wezenlijker dat er niet voldoende tijd wordt uitgetrokken voor een zaak die er écht toe doet. Dan heb ik het over inzicht in leiderschap. Ofwel: aandacht voor wie je bent en waar het bij jou om draait. Contact maken met je eigen authenticiteit. Er is pas sprake van goed leiderschap als een leider bewust is van zijn eigen modus operandi. Die tijd is hard nodig, want de puzzel valt niet zomaar in elkaar. Nadruk op kennis resulteert er echter in dat managers gaan ‘voorschrijven’. Ze werken volgens het boekje en geven weinig ruimte aan innovatie. Dat werkt prima op de korte termijn, maar brengt een organisatie op de lange termijn niet verder.

Innovatievermogen
Het belang van inzicht is veel groter dan we vaak aannemen. Dat blijkt vooral nu, in organisaties waar het innovatievermogen door kostenbesparing een klap heeft gekregen. Een paar jaar lang stonden we allemaal op de rem, maar geleidelijk is de wagen weer gaan rollen. Het zijn de managers die dat proces begeleiden. Wie zou u dat toevertrouwen? Een manager die volgens het boekje opereert, of één die inzicht heeft in zijn eigen leiderschap en ruimte biedt voor eigen initiatief?

Bekijk het online seminar van GITP over Talentontwikkeling en Management Development.

Over Krist Dekkers
Krist Dekkers is senior adviseur bij GITP Organisatieontwikkeling & Training. Zijn adviezen hebben hefboomwerking.


 

Geef uw reactie op "Faciliteert uw MD-programma innovatie?" geschreven door GITP