Succesfactoren voor een kweekvijver van managers

GITP |

Wat zijn de succesfactoren voor een interne kweekvijver van managers? Bij de Parnassia Bavo Groep bleek de mindset van lijnmanagers doorslaggevend.

Door: Arend-Jan Eshuis

Zorgbedrijf Parnassia Bavo Groep (GGz) groeide in drie jaar van 2.000 naar 8.000 medewerkers, maar wist heel adequaat te blijven voorzien in de vraag naar geschikte managers.  Opleiding, coaching en praktijk lopen daarbij parallel.  Momenteel komt liefst tweederde van de managers uit eigen gelederen.

Het is een mooi streven om een groot deel van de managers op te leiden vanuit juniorposities. Gemakkelijk is het niet. Je kunt geweldige MD-programma’s aanbieden, maar profiteert er amper van als de aanvoer en de geschiktheid van aspirant-managers te wensen overlaten. De crux zit hem juist in een goed opererend middenkader dat talenten kan ontdekken en begeleiden.

Basisvoorwaarden
Zorgbedrijf Parnassia Bavo Groep heeft dat heel goed door. Enige tijd geleden hebben we geholpen bij de opzet van het opleidingsprogramma en de inbedding van MD in de organisatie. Door fusies en overnames groeide de organisatie in korte tijd van 2.000 naar 8.000 medewerkers, wat om forse uitbreiding van het middenkader vroeg. Dat ging  soepel omdat de basisvoorwaarden voor succesvolle doorstroom aanwezig waren. Parnassia Bavo Groep heeft heel consequent invulling gegeven aan leiderschap en bedrijfscultuur. De drie basiswaarden ‘optimistisch’, ‘deskundig’ en ‘respectvol’ zijn geen dode letters. Ook over de managementstijl is nagedacht, met een resultaat dat breed gedragen wordt in de organisatie. Hoe maakt Parnassia deze ‘zachte factoren’ hard?

Van onder/ boven/ midden
Een paar voorbeelden. De eigenschappen van de Parnassia Bavo leidinggevende worden steeds van ‘onderaf’ in kaart gebracht door medewerkers naar hun mening te vragen. Tegelijkertijd wordt van ‘bovenaf’ steeds het goede voorbeeld gegeven. De Raad van Bestuur is heel zichtbaar en vervult een belangrijke rol in het organisatiebrede opleidingsprogramma Inspirerend en effectief leidinggeven. De bestuursleden staan zelf voor de groep. Cruciaal is ook de rol van het middenkader. Zij selecteren talentvolle managers in spé en geven ze de ruimte om in hun rol te groeien.

Parallel
De toekomstige managers van Parnassia Bavo Groep mogen zich bewijzen. Dat inspireert. Ze leren niet alleen in een MD-klasje, maar in de praktijk. ‘Laat maar zien dat je het in je hebt om te managen’, is de boodschap. Ze zitten vergaderingen voor, stellen budgetten op en leren ‘along the way’. Opleiding, coaching en praktijk verlopen parallel. 

Over Arend-Jan Eshuis
Drs. Arend-Jan Eshuis is adviseur/bedrijfspsycholoog bij GITP. Hij is gespecialiseerd in assessment, loopbaanadvisering, human resource development en teameffectiviteit.

Meer weten?
Lees meer informatie over Talentontwikkeling op de site van GITP.
Of maak een afspraak voor een vrijblijvend adviesgesprek.
Of ontvang direct meer informatie per mail.


 

Geef uw reactie op "Succesfactoren voor een kweekvijver van managers" geschreven door GITP