Talentontwikkeling: voor welk parfum ga jij?

GITP |

Wat zijn de succesfactoren van talentontwikkeling? Houd rekening met de volgende stappen en maak daarmee de kans groter dat je uit jezelf haalt wat erin zit.

Door: Anthon van der Horst

De ontwikkeling van je talenten is geen vanzelfsprekendheid. Het vraagt om reflectie en inspanning. Met bewustzijn en doelmatige ontwikkeling van je talenten, kun je systematisch je professionele dromen najagen.

Voor mij is talentontwikkeling in de kern een kwestie van het ontwikkelen van je eigen ‘parfum’. Jouw parfum ruikt heerlijk, net als succes. Maar in ieder parfum zit een klein beetje pis. Zonder die ‘dark side’ is jouw parfum veel te zoet. Niet aantrekkelijk dus. Succes bereik je niet door altijd het leukste te doen, of door iedereen te vriend te houden. Je ontwikkelt het niet door altijd volledig eerlijk te blijven. Soms moet je manipuleren, egoïstisch zijn, mensen tegen je in het harnas jagen of relaties verbreken. Natuurlijk moet dat allemaal slechts met mate. Een klein druppeltje is al genoeg. Anders schiet je door en ruikt je parfum niet meer lekker. Dan bereik je geheel niets. Een klein beetje van wat je vader of moeder een slechte eigenschap zou noemen, hoort bij succes. Dus als je slechte eigenschappen over je zelf teruggekoppeld krijgt, denk dan niet alleen: o jee, zo wil ik niet zijn. Vraag  je eerder af welk doel ze dienen. In de presentatie hieronder vind je verschillende benaderingen van het thema talentontwikkeling. In de kern gaat het om twee instrumenten die je nodig hebt om je talent verder te ontwikkelen. Een checklist voor reflectie en inspanning vind je onder de presentatie.

View more presentations from GITP

Reflectie: leer je talent kennen

  1. Ga op zoek. Iedereen heeft een vaardigheid die hem of haar makkelijk afgaat en van nut is. Je komt daar heel eenvoudig achter door er bewust over na te denken en het eens aan anderen te vragen. Je partner, vrienden, mensen met wie je werkt. Zij kennen je vaak goed en weten verrassende feedback over te geven.
  2. Wees eerlijk. Voor adequate talentontwikkeling is echte zelfkennis belangrijk. Probeer te achterhalen wat jou in positieve of negatieve zin onderscheidt van anderen en beschouw het als basis van waaruit je jezelf verder kunt ontwikkelen.  
  3. Kies vruchtbare grond. Als je je talenten hebt ontdekt, is het heel belangrijk om een omgeving te zoeken die jouw talenten stimuleert. Wil je leren leidinggeven? Zoek een werkgever die je dat perspectief biedt en die je ondersteunt in de ontwikkeling van je talent.

Inspanning: werk aan je talent

  1. Niet teveel, niet te snel. Malcolm Gladwell zegt in zijn boek Uitblinkers heel terecht dat de Beatles nooit zo beroemd waren geworden als ze niet een paar jaar in Hamburg hadden kunnen oefenen. Ze gingen erheen als een getalenteerde, maar gemiddelde band en kwamen terug als een topact. Hun talenten waren uitgekristalliseerd omdat ze volledig waren gewijd aan de ontwikkeling ervan.
  2. Wees toegewijd. Brengt ieder talent je naar de top? Het zou fijn zijn, maar niet iedereen heeft zoveel talent dat de top in het verschiet ligt. Wél kan de maximale ontwikkeling van jouw talenten je naar jouw top brengen. Het vergt oefening en opoffering. Iedere avond televisie kijken brengt helaas geen maatschappelijk succes. Ieder weekend uitgaan brengt je waarschijnlijk mooie vriendschappen, maar heeft een succesvolle carrière niet als logisch gevolg.
  3. Ga oefenen. Laten we weer het voorbeeld van leidinggeven nemen. Dat talent ontwikkel je voornamelijk door het vaak te doen. Het zal je helpen wanneer je in een bestuur of vereniging de rol van leidinggevende op je neemt en oefent. Volg daarnaast cursussen op je werk. Uiteindelijk zal de kans om het echt te doen zich voordoen en ben je goed voorbereid.

Over Anthon van der Horst
Anthon van der Horst is psycholoog en regiodirecteur GITP West (Amsterdam, Den Haag).
Hij is eigenaar van de weblog Actualiteitspsycholoog

Meer weten?

 
 
 
 
 
 

 

 


Lees meer informatie over Talentontwikkeling op de site van GITP.
Of maak een afspraak voor een vrijblijvend adviesgesprek.
Of ontvang direct meer informatie per mail.


 

Geef uw reactie op "Talentontwikkeling: voor welk parfum ga jij?" geschreven door GITP