Videoblog: De OR is een talentenfabriek

GITP |

HR heeft vaak geen zicht op talentontwikkeling in de OR. Jammer, want OR-leden doen competenties op die hen verder kunnen helpen in hun loopbaan.

Door: Steven van Slageren

De onafhankelijkheid van de OR is binnen organisaties heilig. Maar dat zou HR er niet van hoeven te weerhouden de voortgang van OR-leden te volgen en te stimuleren. Het maakt de OR beter en verhoogt de kansen van OR-leden op de werkvloer.

Het is goed om te zien dat organisaties hun OR serieus nemen. De OR wordt behandeld als een volstrekt onafhankelijk orgaan dat niet mag blootstaan aan beïnvloeding door de organisatie. De keerzijde van die afscherming is dat er tegelijkertijd geen duidelijk beleid is voor kwalitatieve verbetering van de OR en de dynamiek met het bestuur.

Black box
De OR heeft in het gros van de organisaties nog het karakter van een ‘black box’. Het is niet duidelijk in hoeverre de leden die er zitting in nemen nieuwe competenties op doen of bestaande doorontwikkelen. Omdat er geen ‘metingen’ plaatsvinden en er geen ondersteuning is van HR, plukken OR-leden niet systematisch de vruchten van hun investeringen in de OR. Dat is jammer, want als het wel zou worden opgemerkt en gefaciliteerd, zouden ze in hun loopbaan ook verder komen. Ik durf de stelling aan wanneer HR wordt betrokken bij de OR, dat de OR als geheel kwalitatief verbetert en zo tot een betere dynamiek met het bestuur kan komen, en dat individuele OR-leden beter gefaciliteerd worden in hun behoeften en daarvan ook profiteren in hun loopbaan. Het is een klassieke win-win situatie.   

Steven van Slageren over de OR Talentenfabriek

Steven van Slageren over de OR Talentenfabriek

Over Steven van Slageren
Steven van Slageren is senior trainer/adviseur bij GITP, adviesgroep Medezeggenschap.

Meer weten?
Lees meer informatie over Talentontwikkeling op de site van GITP.
Of maak een afspraak voor een vrijblijvend adviesgesprek.
Of ontvang direct meer informatie per mail.


 

Geef uw reactie op "Videoblog: De OR is een talentenfabriek" geschreven door GITP