Bevlogenheid is beïnvloedbaar

GITP |

TalentmanagementBevlogenheid van medewerkers is beïnvloedbaar door medewerker en leidinggevende. HR kan een belangrijke ondersteunde rol spelen.

Door: GITP

Is bevlogenheid niets meer dan een vage term voor iets wat eigenlijk ongrijpbaar is? Of hebben we het over een concrete en gewenste toestand van werknemers, die bovendien beïnvloed kan worden door HR-beleid? Onderzoek wijst op het laatste.

In het begin van deze eeuw ontwikkelde onder anderen Arnold Bakker, hoogleraar arbeids- en organisatiepsychologie aan de Erasmus Universiteit, op basis van die positieve psychologie een model van bevlogenheid. Hij omschrijft  bevlogenheid als positieve toestand van denken, voelen en handelen die voldoening geeft. Hij ziet bevlogenheid als een combinatie van vitaliteit, toewijding en ergens in op gaan. Het model van bevlogenheid komt voort uit de positieve psychologie. Het legt de nadruk op wat mensen motiveert en niet op wat hen daarvan afhoudt.

Interview met Arnold Bakker

Van klachten naar krachten
We moeten van ‘klachten naar krachten’. Dat is de kern van mijn boodschap. Werkgevers zijn gewend om te reageren wanneer medewerkers in de problemen komen, maar zijn – net als hun medewerkers – veel beter af wanneer ze dat voorkomen en juist krachten, zoals bevlogenheid, bevorderen. Dat is natuurlijk niets nieuws. Maar het gaat veel verder dan slechts gezondheid of vitaliteit. Het gaat om bevlogenheid.

Hulpbronnen
Bij bevlogenheid zet de medewerker zijn positieve werk en persoonlijke hulpbronnen in om op een bevlogen manier zijn werk te doen, prestaties te leveren en aan de eisen van zijn taak te voldoen. Bevlogenheid vergroot de kans op een kwalitatief goede prestatie in het werk. En het verkleint de kans op verzuim. Van klachten naar krachten. Dit zou wat mij betreft centraal moeten staan bij leidinggeven en personeelsmanagement. We bereiken méér als we ruimte geven aan talent, motivatie en de effecten ervan op de organisatie.

Situationeel leidinggeven
Welke rol kan HR spelen? Bevlogenheid vraagt om positieve voorwaarden voor medewerkers in functies waar veel van hen wordt gevraagd. Door bijvoorbeeld niet steeds over de schouder mee te kijken, maar autonomie te geven. Of met sociale steun en door te coachen. Dat vergt geen grote investeringen, maar wel bewustzijn, visie en situationeel leidinggeven. Breng in kaart waardoor individuele medewerkers bevlogen hun werk doen en breng dat over op lijnmanagers. Als zij er op de werkvloer bewust op inspelen, ontstaat er geleidelijk een totaal andere en positieve werksfeer en organisatie.

Over Ernst van Beemen
Ernst van Beemen is Senior Consultant Human Resources Management bij GITP. Hij richt zich op onder meer competentiemanagement, assessmentonderzoek voor selectie, potentieelontwikkeling en heeft een specialisme in internationaal en intercultureel HRM.

Meer weten?
Lees meer informatie over Talentontwikkeling op de site van GITP.
Of maak geheel vrijblijvend een afspraak voor een telefonisch kennismakingsgesprek met een van onze adviseurs.
Of ontvang direct meer informatie per mail.


 

Geef uw reactie op "Bevlogenheid is beïnvloedbaar" geschreven door GITP