Ondersteun die eenzame senior manager

GITP |

Het senior management heeft een sleutelrol bij het creëren van vitaliteit in uw organisatie. Hoe organiseer je als HR dat die sleutelspelers in topvorm zijn en blijven?

Door: Marcel Wanrooy

De senior manager is momenteel een topsporter. Onder lastige omstandigheden moet hij moeilijke beslissingen nemen.
Strategisch heroriënteren: saneren en tegelijk innoveren, afstoten, fuseren, bezuinigen of investeren en gokken op groei? Hij staat onder druk van zichzelf en zijn omgeving en weet alle ogen op zich gericht: hij moet presteren met weinig middelen en bovendien vertrouwen uitstralen, ook op momenten dat hij innerlijk twijfelt.

Richting en koers bepalen: het is DE opdracht van het senior management op dit moment. Maar de toekomst is de laatste tien jaar niet meer zo onzeker geweest en de budgetten staan onverminderd onder druk. En dus de senior manager zelf ook. Hoe houdt hij zichzelf in vorm? Hoe zorgt hij dat hij er niet aan onderdoor gaat? Het kan eenzaam zijn op de hogere managementposities. Je kunt niet verwachten dat hij dat zelf allemaal verwerkt. Hij heeft steun en inspiratie nodig, hij moet kunnen klankborden en reflecteren.

Groei naar senioriteit
In hun ontwikkeling hebben senior managers steeds minder behoefte aan het aanleren van vaardigheden. Ze bewijzen zich door wie ze ‘zijn’. Hun impact ontstaat door authenticiteit, overzicht, en consistent optreden. Hun valkuil is dat ze bij stress en onzekerheid ‘vluchten’ in de operatie, waar hun toegevoegde waarde beperkt is.

Klankborden met peers
Die senior manager stuur je niet naar een gewone training, maar probeer je te coachen (of te laten coachen) en je zorgt dat ze kunnen klankborden met peers die in dezelfde situatie zitten. Bijvoorbeeld in speciale trainingsprogramma’s met een rondetafelkarakter en ruimte voor ‘een goed gesprek bij de open haard’. Dat biedt hem ruimte om te reflecteren op zichzelf en zijn aanpak in de context van zijn werksituatie.

Ondersteuning organiseren
Het is de taak van HR is om dit soort ondersteuning te organiseren. Dat vraagt overleg en overtuigingskracht want die senior manager zal er niet zo snel zelf om vragen. Te trots. Te gewend om zich niet kwetsbaar op te stellen. Te weinig tijd. Het is zijn valkuil, maar juist een kans voor HR.

Marcel Wanrooy
Marcel Wanrooy is all round senior adviseur bij GITP. Wanrooy is gespecialiseerd op het gebied van management en besturingsvraagstukken in professionele organisaties. Hij is mede-auteur van het boek Echt leiderschap, kompas voor persoonlijke ontwikkeling.


 

Geef uw reactie op "Ondersteun die eenzame senior manager" geschreven door GITP