Kakelvers en nu al gestresst?

GITP |

Kees Jan Sepmeijer

Talent kan zich binnen no time onmisbaar maken. Des te meer reden om stressbestendigheid al vroeg te trainen.

Door: Kees Jan Sepmeijer

U kunt talentvolle medewerknemers aannemen, maar wie garandeert dat ze goed presteren onder hoge druk? Als het er echt toe doet, kunt u zich niet permitteren dat ze een tijdje een stap terug doen.

Iedereen is wel eens gestrest. We staan onder spanning door drukte op het werk, relatieproblemen en slechte leefgewoonten. Niets ongewoons natuurlijk. Maar sommige mensen hebben weinig natuurlijke weerstand. Veel jonge talenten kennen hun grenzen nog niet en dreigen snel op te branden. Gevolg: u moet iemand missen die eigenlijk onmisbaar is.

Omgaan met stress
Je kunt de natuurlijke afweer van stress bij medewerkers verhogen. Daar zijn twee manieren voor: de probleemgerichte en de emotiegerichte aanpak. Bij de eerste stel je de oorzaak van de stress vast en stel je een plan van aanpak op. Heeft iemand problemen met een collega? Leer hem dan te bedenken waarom hij boos is en zijn boosheid te verklaren. Laat hem samen met de collega tot een oplossing komen.
Bij sommige werknemers werkt een emotiegerichte aanpak beter. Stimuleer in dat geval ontspanning of leer hem juist uiting te geven aan zijn emoties.

Trainen
Natuurlijk is het goed om gestreste medewerkers te helpen hun probleem te overwinnen, maar eigenlijk bent u dan te laat. De eerste inschattingsfouten zijn al gemaakt. Breng daarom van tevoren in kaart hoe vatbaar een medewerker is voor stress. Heeft hij bijvoorbeeld vaak ruzie met collega’s of is hij vaak zenuwachtig? Het is mogelijk om uw personeel te trainen in het omgaan met lastige situaties op het werk, zodat ze in de toekomst niet gestrest raken. Uiteindelijk profiteren niet alleen zij daarvan, maar ook uzelf.

Over Kees Jan Sepmeijer
Kees Jan Sepmeijer is werkzaam als assessment adviseur bij GITP, waar hij werknemers helpt bij het maken van de juiste loopbaankeuze en organisaties bij de keuze van de juiste kandidaat. Hij is mede-auteur van het Groot Psychologisch Modellenboek van GITP.


 

Geef uw reactie op "Kakelvers en nu al gestresst?" geschreven door GITP