Wat als de schaduwkant van uw personeel opspeelt…?

GITP |

Kwaliteiten en talenten vertellen maar de helft van het verhaal over een medewerker. Hoe zit het eigenlijk met de schaduwkant van zijn karakter?

Door: Alec Serlie

Een eerste indruk kan bedrieglijk zijn. De duistere kant in iemand komt pas naar voren als het er echt toe doet. Wanneer de druk wordt opgevoerd, worden harde werkers en teamspelers soms control freaks en jaknikkers.

Louis van Gaal bracht verschillende clubs tot grote hoogten door hard te werken en vakwerk af te leveren. Maar hij staat ook bekend als potentaat, die zich overal mee bemoeit. Louis van Gaal is natuurlijk uniek, maar de mechanismen in zijn karakter niet. Bij stress, ziekte of in onduidelijke situaties kunnen constructieve karaktereigenschappen veranderen in destructieve. Uiteindelijk waren de spelers van Bayern Munchen Louis van Gaal zó beu, dat ze een coup pleegden.  

Bekijk de video Dark side of leadership – Cranfield University School of Management

Gedragsveranderingen
Onder hoge druk zijn medewerkers moeilijker te coachen: ze trekken zich terug, verzetten zich tegen de situatie of zijn juist overdreven coöperatief. Enthousiaste, voorzichtige en oplettende mensen trekken zich in moeilijke situaties terug. Net als diegenen die gereserveerd en joviaal zijn. Harde werkers en teamspelers kunnen te veel in hun werk opgaan. Ze worden control freaks en jaknikkers. Als de profielen gedurfd, resultaatgericht, kleurrijk of visionair ze passen, dan hebben ze de neiging zich tegen anderen of de situatie te verzetten.

Anticiperen op je schaduwkant
Iedereen past meerdere profielen. Door aandacht te besteden aan de profielen die op je medewerkers van toepassing zijn, kun je anticiperen op het opspelen van hun schaduwkant. Je voorkomt dat je in valkuilen trapt en bent beter in staat te bepalen in welke mate iemand onder druk coachbaar is. Een joviaal persoon lijkt op basis van de charmante eerste indruk goed te coachen, maar in de praktijk valt dit tegen. Laat je niet misleiden door een eerste indruk.

Alec Serlie
Alec Serlie is director Research & Development bij GITP en als arbeids- en organisatiepsycholoog verbonden aan de Erasmus Universiteit. Hij deed eerder onderzoek naar de relatie tussen jonge managers en oudere werknemers.

Relevante links
Talent Development Assessment (productomschrijving)
Zicht op donkere kant van medewerkers voorkomt narigheid (artikel)
Talentmanagement: de schaduwzijde van talent (themanummer Connect magazine)


 

Geef uw reactie op "Wat als de schaduwkant van uw personeel opspeelt…?" geschreven door GITP