Last van een soepel opererend team? Breng management drives in kaart

GITP |

Wantrouw teams die volledig op één lijn zitten en op elkaar zijn ingespeeld. Er zijn dan te weinig tegenkrachten georganiseerd, waardoor er te weinig uit een zakelijke opdracht wordt gehaald.

Door: Rixt de Lang

De druk op het functioneren van teams neemt toe door de sombere economische voorspellingen. Aandacht voor drijfveren – management drives – kan helpen om tot een optimale afstemming op elkaar te komen. Het komt namelijk maar al te vaak voor dat bepaalde kwaliteiten ondersneeuwen in de dynamiek van een groep.

In ons werk zijn drijfveren misschien wel de meest bepalende factoren. Ze bepalen onze werkopvatting en waar we onze voldoening uithalen. Ik heb het over bijvoorbeeld de sociale kant van het werk, de puur vakinhoudelijke  of de creatieve kant. Maar hoe zit dat in teams? Krijgen onze drijfveren dan ruim baan? Of worden ze ingekapseld?
Kortom: zijn bepaalde drijfveren dominant en sneeuwen andere onder? Jazeker. Elk team kent zijn eigen dynamiek waarin bepaalde drijfveren de eerste viool spelen. Dat is soms bevorderlijk voor het succes van de organisatie. Maar het kan de organisatie ook parten spelen als er andere behoeften ontstaan  in het spel van vraag en aanbod.

Arsenaal aan instrumenten
Of een team het maximale uit zichzelf haalt, heeft dus alles te maken met de zakelijke opdracht  die er ligt en de drijfveren die dominant zijn. Soms vraagt dat om bijstelling. Maar dan moet zo’n team zich daar wel van bewust zijn: vaak zijn de dominante drijfveren van een groep ongemerkt ingesleten. Tijdens onze teamtrainingen Management Drives brengen we de verschillende drijfveren in een team in kaart en maken we de teamleden zich ervan  bewust. De nadruk ligt op het nut voor het team en de taak die er ligt. Zo wordt het geheel aan drijfveren met andere ogen bekeken en aangepast op de actualiteit van de zakelijke uitdagingen.

Organiseer tegenkrachten
Elk team heeft een bepaalde spanning nodig, die het in staat stelt om optimaal te presteren. Zorg daarom voor inzicht in drijfveren en organiseer tegenkrachten. De grootste valkuil is dat de samenwerking volledig gestroomlijnd verloopt. Harmonie is namelijk niet altijd het beste voor het bedrijfsresultaat. Aan de andere kant: teveel diversiteit heeft ook nadelen. Het gaat om de optimale mix.

Over Rixt de Lang
Rixt de Lang is senior consultant en programmamanager Talentontwikkeling bij GITP.

Relevante links
Lees ook de blog ‘Staar je niet blind op talent’
Talent Development Assessment (productomschrijving)
Assessments en GITP


 

Geef uw reactie op "Last van een soepel opererend team? Breng management drives in kaart" geschreven door GITP