Wil hij niet of kan hij niet?

GITP |

Zelfs de meest talentvolle werknemer kan zijn opdracht verprutsen als hij gedemotiveerd is. Een flexibele manier van leidinggeven biedt uitkomst.

Door: Ineke Pet

De ene medewerker heeft sturing nodig, de andere niet. Een goed gekozen leiderschapsstijl haalt het beste in uw werknemers naar boven, maar een verkeerde keuze kan desastreus uitpakken. 

Voetbaltrainer Co Adriaanse zei het al: een goed paard maakt nog geen goede ruiter. Hij omschreef daarmee niet de topvoetballer Marco van Basten, maar de Van Basten die voetbaltrainer wenste te worden. Van Basten had weliswaar genoeg voetbalkennis in huis, maar slaagde er als trainer van Ajax niet in zijn spelers beter te maken. Hij kon moeilijk bevatten dat wat voor hem vanzelfsprekend was, niet voor zijn minder begaafde spelersgroep gold. Hoe anders was het gegaan als hij zich meer in zijn spelers had kunnen verplaatsen?

Flexibele aanpak
Het geldt voor elke organisatie. Een verkeerd gekozen leiderschapsstijl zorgt voor ontevreden, gedemotiveerd personeel en fouten op de werkvloer. Een goede leider weet welke leiderschapsstijl hij moet hanteren bij elk van zijn medewerkers: instrueren, overtuigen, met hem overleggen of hem naar eigen inzicht laten werken. Het gaat allemaal om vaardigheden en kennis, én om motivatie. Iemand die over te weinig capaciteiten beschikt, heeft meer sturing nodig. Een medewerker die gedemotiveerd is, raakt gemotiveerd als u hem meer bij de besluitvorming betrekt. Pas wanneer iemand zowel over voldoende capaciteiten als over voldoende motivatie beschikt, kunt u hem naar eigen inzicht laten werken.

Afstand nemen
Het is belangrijk te weten of uw personeel niet kan of niet wil, zodat u de best werkende leiderschapsstijl kunt kiezen: sturen of steunen? Maar daarvoor is het ook belangrijk dat u uzelf goed kent. Leer uw voorkeursstijl kennen, zodat u daar zo nodig bewust afstand van kunt nemen. Luister als autocraat ook eens naar het personeel. Alleen zo haalt u het beste in uzelf en in uw medewerkers naar boven.

Over Ineke Pet
Ineke Pet is senior adviseur assessment, coaching en outplacement bij GITP, regio Amsterdam en Den Haag. Zij is mede-auteur van het Groot Psychologisch Modellenboek van GITP (51 modellen voor ontplooiing van jezelf en anderen).


 

Geef uw reactie op "Wil hij niet of kan hij niet?" geschreven door GITP