Hercontractering doet wat functioneringsgesprek nalaat

GITP |

Functioneringsgesprekken en ontwikkelafspraken zijn vaak te vrijblijvend om zowel werknemers als werkgevers te prikkelen naar elkaar toe langdurig optimaal te presteren. Een hercontracteringsgesprek om de drie tot zeven jaar doet dat wel. Het houdt beide partijen scherp.

Door: Alexandra de Mul

Onderzoeken wijzen uit dat als functie en takenpakket van een werknemer jarenlang hetzelfde blijven, de kwaliteit van zijn werk en zijn productiviteit afnemen. Functioneringsgesprekken en ontwikkelafspraken doen daar niets aan af.
Werkgever en werknemer focussen in deze gesprekken te veel op de huidige functie en kijken niet verder dan een jaar vooruit. Terwijl dat wel zou moeten, want een baan voor het leven hoort echt tot het verleden.

Assessment als hulpmiddel
In een hercontracteringsgesprek wordt besproken wat de werknemer de komende jaren voor de organisatie kan betekenen en andersom. Daarbij zou alles bespreekbaar moeten kunnen zijn: doorgroeien in dezelfde functie, een leidinggevende functie, een heel andere rol tot zelfs het besluit afscheid van elkaar te nemen. Een assessment kan een hulpmiddel zijn om de talenten en drijfveren boven tafel te krijgen, waarop een hercontractering kan worden gebaseerd. Het Nieuwe Talent Development Assessment past daar uitstekend in. Door niet alleen te kijken naar talenten maar ook naar drijfveren en context, geeft het assessment inzicht in welke rollen en ontwikkelpaden het beste passen, maar ook welke werkomgeving de werknemer prikkelt zijn talenten optimaal te benutten.

Investeren in juiste bedrijfscultuur
De werkgever wordt op zijn beurt met een hercontracteringsgesprek nadrukkelijker aangezet een aantrekkelijke werkgever te blijven, ook in de toekomst. Talent wordt immers schaars. Om het juiste talent binnenboord te houden, is het belangrijk te investeren in een bedrijfscultuur die professionals alle ruimte biedt zich te ontplooien. Dit houdt zelfs in dat werkgevers hun medewerkers moeten stimuleren aantrekkelijk te blijven voor de arbeidsmarkt. Neem een werknemer die zijn HBO-opleiding net niet helemaal heeft afgemaakt en daartoe niet wordt gestimuleerd. Als de werknemer niet meer past bij de nieuwe koers van de organisatie, hebben zowel de organisatie als de medewerker een probleem.

Positief effect op werkplezier en productiviteit
Hercontracteringsgesprekken zetten werkgever en werknemer aan tot meer bewustzijn en flexibiliteit. Dat zal zowel het werkplezier als de productiviteit positief beïnvloeden.

Over Alexandra de Mul
Alexandra de Mul is sinds 1994 als arbeids- en organisatiepsycholoog verbonden aan GITP. Zij heeft jarenlange ervaring op het gebied van coaching, loopbaanbegeleiding, diagnostiek en training en is met regelmaat betrokken bij projecten omtrent het inzicht geven in de talenten van mensen en hun ontwikkeling in brede zin.

Meer lezen?
– Telegraaf-artikel Voetbalcontract zet iedereen op scherp
– Sp!its-artikel Nieuw assessment legt donkere kanten werknemers bloot
– blog Traditionele assessments schieten tekort
– blog Bijna 30% van medewerkers is ontevreden over functioneringsgesprek


 

Geef uw reactie op "Hercontractering doet wat functioneringsgesprek nalaat" geschreven door GITP