No nonsense coaching met resultaat

GITP |

Permanente stress en oververmoeidheid op de werkvloer.  Waar komt het vandaan en belangrijker, hoe kom je er vanaf?  Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat cognitieve gedragstherapie, ook in te zetten als coachingstechniek, echt werkt.

Door: Alexandra de Mul

Cognitief is afgeleid van het woord ‘cognitie’ dat ‘gedachte’ betekent. In feite maakt cognitieve gedragstherapie gebruik van de sterke link tussen een gedachte of overtuiging en het daarbij behorende gedrag en gevoel. Als het één ten positieve verandert, verandert het andere vanzelf mee.

Neem Harald, een financieel directeur van 42. Hij krijgt goede beoordelingen maar voelt zich al langere tijd  uitgeput en gespannen. Met behulp van cognitieve gedragstherapietechnieken krijgt hij inzicht in zijn werkhouding en leert hij signalen van spanning herkennen. Van daaruit werkt hij samen met zijn coach via gesprekken en oefeningen aan de vermindering van zijn klachten.

Symptomen van overtuigingen
Oververmoeidheid, permanente stress of  belemmering van een gewenste ontwikkeling worden in de cognitieve gedragstherapie  gezien als symptomen van onderliggende vaak onbewuste overtuigingen die effectief zijn om te buigen. Voor coaching is de techniek succesvol in te zetten bij hulpvragen die zijn gerelateerd aan:

 • versterken van het zelfbeeld en identiteitsgevoel
 • bewust worden  van  belemmerende patronen
 • ontwikkelen van effectief gedrag in bepaalde situaties
 • onderkennen of herstellen van emoties
 • omgaan met ingrijpende veranderingen zoals ontslag
 • acceptatie van realistisch beperkingen
 • werken aan relaties.

Grip op lastige situaties
Tijdens het traject leert de coachee anders te kijken naar voor hem lastige situaties. Dat kan in gesprek met de coach die hem uitdaagt op zijn belemmerende gedachten of met gedragsexperimenten in de praktijk. Ook ontspanningsoefeningen, rollenspel en oefeningen waarbij het beheersen van impulsen centraal staat, zijn  vaak een onderdeel van het coachingsprogramma.  Het resultaat is dat klachten verdwijnen of een gewenste ontwikkeling wordt bereikt. In het eindstadium van het coachingstraject wordt er uitgebreid geëvalueerd en kijken coach en coachee samen hoe de positieve veranderingen blijvend geïntegreerd kunnen worden in het dagelijks leven.

Concrete en nuchtere coaching
In de praktijk blijken vooral coachees die het graag concreet en nuchter houden, cognitieve gedragstechnieken te waarderen. Beantwoord onderstaande vragen en kijk of  deze no nonsense coachingsmethode wat voor jou is.

 • Hou je van concrete, praktische en nuchtere coachingsinterventies?
 • Wil je vooral oefenen met datgene wat ook daadwerkelijk (wetenschappelijk) bewezen verbetering geeft?
 • Vind je het fijn om direct na de intake met de coach te weten hoe je traject eruit ziet?
 • Ga je graag zelf actief met je vraagstukken aan de slag? Dus niet alleen praten over, maar vooral doen?
 • Ben je bereid om in je dagelijkse praktijk volop te oefenen met nieuwe concepten?

Luiden alle antwoorden op de vragen ‘Ja’, dan is het zeker de moeite waard om coaching met cognitieve gedragstechnieken verder te verkennen.

 Over Alexandra de Mul
Alexandra Lindner-De Mul is sinds 1994 als arbeids- en organisatiepsycholoog verbonden aan GITP. Zij heeft jarenlange ervaring op het gebied van coaching, loopbaanbegeleiding, diagnostiek en training en is met regelmaat betrokken bij projecten omtrent het inzicht geven in de talenten van mensen en hun ontwikkeling in brede zin. Ook is zij mede-auteur van het Groot Coachingsmodellenboek van GITP.

Relevante links
Lees meer over loopbaancoaching
Artikel: Inzicht in het rendement van coaching
Blog Coaching wordt toegepaste psychologie
St!R erkende leergang Coaching


 

Geef uw reactie op "No nonsense coaching met resultaat" geschreven door GITP