Mensen zijn steviger dan zijzelf denken

GITP |

Een gesprek met een provocatieve coach voelt als een hordeloop in een modderpoel. Heb je net met veel moeit een horde genomen, glijd je weer onderuit! Maar wat met andere vormen van coaching soms niet is gelukt, lukt met provocatieve coaching wel.

Door: Harry van den Akker

Provocatieve coaching werkt als een langzaam werkend medicijn. De eerste 3 sessies weet de coachee niet wat hem overkomt. Hij voelt zich door elkaar geschud en heeft geen idee wat het doel ervan is. Daarna komt er snel resultaat.

Een baliemedewerker had het gevoel dat collega’s dubbel en dwars over haar heen liepen. Het probleem: ze was niet assertief en kwetsbaar. Na een paar sessies al merkte ze het verschil. Uiteindelijk kwam ze erachter dat de baan niets voor haar was. Ze besloot het avontuur achterna te gaan en vertrok naar Zuid-Amerika. Mensen zijn steviger dan ze zelf denken. En daar maakt de provocatieve coach gebruik van.

De coach: absurde oplossingen
De coach daagt je uit, lacht om jouw probleem en lijkt het niet serieus te nemen. Vreemd genoeg voel je wel veel warmte en energie. Er spreekt veel drive en ‘tough love’ uit zijn continue alertheid. Ineens neemt hij het woord met een verhaal, lied of grap, dan weer gaapt hij uit verveling. Oplossingen heeft hij niet. Of het zijn van die absurde! Oorzaken wuift hij weg of wijt hij aan bijzonder vreemde en onlogische dingen. Bij je voorgaande coaches wist je tenminste waar je aan toe was. Zo’n coach kwam met oplossingen. Hij had er tenslotte toch voor geleerd. Zijn vragen kon je goed pareren en aan de oplossingen werken lukte soms wel en soms ook niet.

Een provocatieve coach neemt het probleemgedrag veel eerder op de korrel. Meestal is het in de eerste paar minuten al duidelijk. Vaak gaat het om mensen die volharden in aangeleerd of sociaal wenselijk gedrag dat niet overeenkomt met hoe ze werkelijk zijn. Bijvoorbeeld een bestuurder die uitstraalt dat hij die reorganisatie wel even zal fixen, maar in zijn gedrag samenwerkend en sympathiek overkomt. Door hem daar op een overdreven manier mee te confronteren, wordt hij uit zijn evenwicht gebracht. Hij komt los uit het patroon dat hij zichzelf heeft aangemeten.

Bekijk een fragment van een provocatief coachingsgesprek:

De coachee: bevrijd
Plots krijg je onderweg van je werk naar huis het inzicht en een bevrijd gevoel. Wat denk je? Dat de coach jouw nieuwe inzicht en gevoel ondersteunt? Welnee! In tegendeel: hij gelooft het niet en maakt het belachelijk. “Eerst zien dan geloven!”, zegt hij. Dat zal je hem dan wel eens bewijzen!

Heb je gevoel voor humor? Wil je snel resultaat? En ben je bereid om in het begin even door de zure appel heen te bijten? Dan is provocatieve coaching de manier om jezelf verder te helpen.

Over Harry van den Akker
Harry van den Akker is organisatiepsycholoog en sinds 1995 verbonden aan GITP. Hij heeft als ervaren senior adviseur jarenlange ervaring met assessment, coaching, training, management development advies én provocatieve coaching. Hij is mede-auteur van het  Groot Coachingsmodellenboek van GITP.

Relevante links
Vormen van coaching
Inzicht in het rendement van coaching
Leergang Coaching
Talent Development Assessment


 

Geef uw reactie op "Mensen zijn steviger dan zijzelf denken" geschreven door GITP