Als jij het kan, kan ik het ook

GITP |

Gelukkig en gezond oud worden, dat wil iedereen. Maar motiveert het je om je werk of privéleven nu anders in te richten? Hoe krijg je jezelf zover dat je echt stappen zet die leiden naar wat je nu wilt bereiken?

Door: Brigitte Heldeweg

Denk je dat je meer kunt dan je laat zien? Vind je dat je te veel controledrang hebt? Vraag je je af waarom in elke baan het contact met je manager stroef verloopt? Wil je beter omgaan met stress? Met de juiste strategie kun je je persoonlijke effectiviteit verbeteren naar het resultaat dat je voor ogen hebt! .

Persoonlijke effectiviteit werkt voor iedereen anders. Het startpunt is desalniettemin voor iedereen hetzelfde: een doel dat energie losmaakt waarmee jij op allerlei manieren gaat zorgen dat je het bereikt. Om een strategie te bedenken die werkt, is het belangrijk je doel zo concreet mogelijk te maken. Bijvoorbeeld als je niet meer wilt dichtslaan tijdens het eerste gesprek met een klant, is het niet handig om je doel te formuleren als ‘Ik wil niet meer zo gespannen zijn tijdens een eerste gesprek met een klant’. Het gaat immers niet om wat je niet wilt, maar om wat je wél wilt. Dus: ‘Ik wil een ontspannen acquisitiegesprek voeren.’ Stel je vervolgens voor wat het doel je kan opleveren. Hoe voelt dat bijvoorbeeld? Wat is er anders? Wat heb je gedaan om dat te bewerkstelligen? Neem daarbij een voorbeeld aan oud-topsprinter Erben Wennemars. Vooraf aan elke startschot visualiseerde hij zijn hele race in de tijd die hij wilde neerzetten.

Op zoek naar hulpbronnen
Na je doel scherp te hebben gesteld, ga je op zoek naar hulpbronnen zoals vaardigheden waarvan je niet eens wist dat je ze in je had. Als je te veel last hebt van stress, kun je je bijvoorbeeld spannende situaties voor de geest halen waarin het je wel goed af ging. Wat deed je toen, hoe voelde jij je en wat was je houding? Zou dat je nu ook kunnen helpen? Of kijk de kunst af van een collega. Het voelt wel even anders wanneer je collega de situatie ziet als een spel waarin zij een volgende zet doet, terwijl jij met een gevecht op leven en dood bezig bent. Neem daarbij als uitgangspunt: ‘Als jij het kan, kan ik het ook’.

Mislukking bestaat niet
Het doel dat je voor ogen hebt, bereik je natuurlijk niet simpelweg door even de knop om te zetten. Het is een proces van kleine stapjes vooruit en soms ook weer een stapje achteruit. Uiteindelijk is persoonlijke effectiviteit geen eindbestemming. Het gaat om de reis en hoe jij die inricht. Als onderweg het doel verandert, is dat prima. Het gaat erom dat je jezelf beter leert kennen en accepteren, weet wat wel en niet voor je werkt, en leert schakelen op wat er op elk moment van je gevraagd wordt. Mislukking bestaat niet. Zie het als een vorm van feedback die je uitdaagt het de volgende keer anders te doen.

Over Brigitte Heldeweg
Brigitte Heldeweg is bedrijfskundige en binnen GITP  als trainer/adviseur verantwoordelijk voor  de inhoud van verschillende trainingen op het gebied van communicatie en persoonlijke effectiviteit. Haar drijfveer in de trainingen is deelnemers authentiek te leren communiceren om zo hun doelen te kunnen bereiken. Daarnaast is ze medeauteur van het boek ‘Waarom begrijp je me niet?’.

Relevante Links
Lees ook de blog ‘Verwijder obstakels om talent ten volle te benutten’


 

Geef uw reactie op "Als jij het kan, kan ik het ook" geschreven door GITP