Paradoxen in modern management – Paradox 2: balanceren tussen sturen en loslaten

GITP |

Medewerkers doen een dubbel beroep op leiderschap. Aan de ene kant willen ze maximale vrijheid, maar aan de andere kant kunnen ze niet zonder aangegeven koers.

Door: Ietje Lindermann

Een organisatie zonder sturing ontaardt in chaos, maar een organisatie met te veel sturing leidt tot ontevreden personeel en weinig creativiteit. Modern management vraagt om een gulden middenweg en veelzijdigheid.

Het gevaar voor elke manager is doorschieten in bureaucratie: alles willen weten. Maar als control freak stimuleer je je medewerkers niet, je schrikt ze juist af. Het is ook niet mogelijk om elk personeelslid alle vrijheid te geven. Elke organisatie heeft een leider nodig die de koers bepaalt. Een goede manager stelt zich daarom zowel sturend als dienend op. Hij toont leiderschap en stimuleert leiderschap om zich heen. Maar de balans is afhankelijk van het type organisatie en medewerker.

Eigen verantwoordelijkheid
Het Nieuwe Werken vergt bijvoorbeeld een andere manier van leidinggeven. Medewerkers kunnen zelf hun tijd indelen en plaatsonafhankelijk werken. Daardoor hebben managers niet altijd zicht op wat hun personeel uitvoert en moeten ze wel een beroep doen op eigen verantwoordelijkheid. Dat vraagt om vertrouwen. Je moet er maar van uitgaan dat je medewerkers hun werk goed uitvoeren. Maar als mensen het vertrouwen voelen, zijn ze bereid meer voor hun organisatie te doen.

Volwassen organisatie
De nieuwe tijd vraagt nieuwe capaciteiten van een manager: hij moet zijn eigen valkuilen leren kennen, durven los te laten.  En ook minder gehecht durven zijn aan de uitkomsten die je medewerkers leveren. Door een goede balans te vinden tussen sturen en loslaten bouw je immers aan een volwassen organisatie, één waarin medewerkers tevreden zijn en je als leider meer tijd overhoudt om de grote lijnen te bewaren.

Over Ietje Lindermann
Ietje Lindermann is senior-trainer/adviseur bij GITP. Leidinggeven aan jezelf en aan anderen is een centraal thema in haar praktijk. Daaraan toegevoegd ‘bezieling en zingeving’. Ietje is auteur van het boek Innerlijk Leiderschap, en mede-auteur van Echt Leiderschap.

Relevante links
Lees ook de introductieblog Paradoxen in modern management – Tegenstellingen voor de managers van vandaag
Overzicht Managementtrainingen van GITP


 

Geef uw reactie op "Paradoxen in modern management – Paradox 2: balanceren tussen sturen en loslaten" geschreven door GITP