HR pas écht dienstbaar als het in zichzelf investeert

GITP |

Hans van der MolenWaarom staat HR vaak achteraan als het gaat om persoonlijke ontwikkeling? Het ontneemt zichzelf de broodnodige kennis om strategische beslissingen te kunnen nemen over human resources.

Door: Hans van der Molen, directievoorzitter GITP

Bijna elke organisatie heeft momenteel schaarse budgetten voor persoonlijke ontwikkeling. Dus is het belangrijk om duidelijke strategische keuzes te maken. Wat wel en wat niet? Ik denk dat HR vooral zichzelf niet moet vergeten. Om strategische keuzes te kunnen maken, moet HR zelf stevig onderlegd zijn.

Neem de HR-afdeling van een willekeurige organisatie in gedachten. Stel dat die afdeling van de directie te horen krijgt dat het 40 procent van de kosten op persoonlijke ontwikkeling moet schrappen. Waar zouden dan de meeste klappen vallen? In de business? Of bij HR zelf?

Averechts effect
De kans is groot dat de kaalslag begint bij de eigen persoonlijke ontwikkeling. De business gaat immers voor alles, en HR is ondersteunend. Je moet wat dat betreft een voorbeeld stellen. Maar het effect is averechts. De business is namelijk helemaal niet gebaat bij een paar procent meer opleidingsbudget. Het is gebaat bij kwaliteiten die werkelijk ondersteunend zijn én aansluiten bij de strategie. Heldere keuzes en intelligente verdeling van schaarse middelen. Ontbreken die keuzes, dan zal de ROI op ontwikkeling niet omhoog gaan. Verspilling dus.
Een organisatie weet echter pas hoe belangrijk een HR-afdeling met strategisch vernuft is, als het die in handen heeft. Ik ken een grote retailer die een kleinere branchegenoot overnam. Normaal gesproken gaat de HR-afdeling van de overgenomen partij op in die van de nieuwe eigenaar. Maar deze partij had heel gericht in de eigen kwaliteiten geïnvesteerd. En werd daardoor na de overname deels leidend in de combinatie. Hun credo was “Wij willen de beste HR-afdeling van Nederland zijn, waar ieder bedrijf haar HR zou willen uitbesteden”. Vanuit deze investering was de HR-afdeling een sterke gesprekspartner voor de eigen lijnorganisatie en werd er met autoriteit inbreng geleverd op business issues.

Lange termijn
Met investeringen in persoonlijke ontwikkeling gaat het vaak niet anders dan met ontwikkelingssamenwerking. Veel goede bedoelingen, maar te weinig samenhang en oog voor de lange termijn. Als HR zichzelf blijft ontwikkelen en inzet op strategische allocatie van budgetten, is het pas echt dienstbaar aan de business. Dat is veel nobeler dan jezelf symbolisch opofferen.

Over Hans van der Molen
Hans van der Molen is directievoorzitter bij GITP. Daarnaast is hij vice-voorzitter van de Vetron, Vereniging van Trainings- en Opleidingsbureaus in Nederland en bestuurslid van NRTO, Nederlandse Raad voor Training en Opleiding.

Meer weten?
Hans van der Molen bij BNR-radio 12 juni 2012 in ‘Zaken doen met…’
Lees ook de blog ‘Bezuinig door te hervormen
GITP Organisatieontwikkeling


 

Geef uw reactie op "HR pas écht dienstbaar als het in zichzelf investeert" geschreven door GITP