Optreden en profileren? Nee, geen tijd

GITP |

Nee durven zeggen, een punt maken tijdens een vergadering,  een stevige eerste indruk maken of juist een toontje lager zingen. Het is allemaal te leren. Want hoe je je nu in een bepaalde situatie profileert en hoe je optreedt, heeft geen direct verband met je identiteit.

Door: Peter Klijsen

Het is aangeleerd gedrag dat in het verleden succes heeft opgeleverd. Alleen, het kan zijn dat het niet meer werkt in de context waarin je nu verkeert.  Je oude gewoonte inruilen voor een nieuwe is de oplossing.  

Argumenten en twijfeltaal
Stel je bent iemand die het moeilijk vindt nee te zeggen. Je bent druk met de voorbereidingen van een belangrijke vergadering. Een collega komt binnen en vraagt je dringend of je hem NU wilt helpen. Je antwoordt met:  “Sorry, ik heb eigenlijk geen tijd. Ik ben heel druk met het voorbereiden van die meeting. En er liggen nog andere zaken die ik vandaag af moet maken.”  Je antwoord  geeft je collega genoeg aanknopingspunten om nog even een tandje bij te zetten. Beter is om alleen te zeggen: “Ik snap dat het een probleem voor je is, maar  ik heb nu geen tijd”, en dan een stilte laten vallen. Met argumenten ga je in de verdediging.  “Ja maar…”, gaat je collega misschien verder. Nu is het zaak standvastig te blijven en gedachtes in de trant van “straks vindt hij me niet meer aardig” of “als ik nu nee blijf zeggen, wil hij nooit meer wat voor  mij doen”, negeert. Vermijd ook twijfeltaal als  ‘in principe, eigenlijk, eventueel, misschien’. Als je zegt “ik heb eigenlijk geen tijd”, laat je doorschemeren dat je nog wel ergens een gaatje kunt maken.

Persoonlijke kracht
In beginsel gaat het bij optreden en profileren om ruimte geven en ruimte nemen, en het effect daarvan op de ander. Heb je in een bepaalde situatie te veel persoonlijke kracht, dan kom je te dominant over,  ook al doe je het misschien met de beste intenties. Toon je te weinig persoonlijke kracht,  dan laat je over je heen lopen.

Een andere beslissing
Vaak merk je dat, als je nieuw gedrag gaat uitproberen om bijvoorbeeld wél je punt te kunnen maken in een vergadering,  je toch weer in je oude gewoonte schiet. Daarom is het belangrijk je eerst bewust te worden van het gedrag waar je nu last van hebt. Vaak zitten oude gedachten over een bepaalde situatie al in de weg, voordat je er bewust grip op hebt. Om die gedachten te ontzenuwen,  moet je eerst weten wat je drijft.  Je normen en waarden bepalen immers hoe jij de werkelijkheid ziet. Vervolgens ga je het gedrag bekijken. Dat geeft houvast om de volgende keer een andere beslissing te nemen.

De trigger
Het enige dat je nu nog nodig hebt is een trigger. Nekharen die overeind gaan staan, klamme handen,  opgetrokken schouders. Als je dit gevoel – in de situatie dat je je gedrag wilt veranderen – bewust gaat ervaren, kan je iets anders gaan doen. Bijvoorbeeld achterover zitten of even de tijd nemen. Dan is het moment aangebroken dat je bewust een ander pad kan kiezen. Wanneer je dit nieuwe gedrag vervolgens vaak oefent en het  levert succes op, zal het op een gegeven moment aanvoelen alsof je nooit anders gedaan hebt.

Over Peter Klijsen
Peter Klijsen is senior adviseur, trainer en coach bij GITP en auteur van het boek Persoonlijke kracht in acquisitiegesprekken. Hij vindt het belangrijk dat individuele ontwikkeling samen opgaat met de organisatieontwikkeling die nodig is. Zijn aanpak kenmerkt zich door een mengeling van zakelijk en zacht.

Relevante links
Lees meer over het boek Persoonlijke kracht in acquisitiegesprekken
Training optreden en profileren


 

Geef uw reactie op "Optreden en profileren? Nee, geen tijd" geschreven door GITP