Hoe begeleid je iemand die ‘beter’ is dan jij?

GITP |

Krist DekkersEr is een nieuwe stroming toptalenten opgestaan: jonge, intelligente en vakbekwame talenten, die al veel van de wereld hebben gezien. Kunnen we ze nog laten groeien?

Door: Krist Dekkers

De nieuwe generatie toptalenten ondersteunt innovatie, maar stelt managers tegelijkertijd voor nieuwe uitdagingen. Ze moeten iemand begeleiden die misschien meer talent heeft dan zij.

Het lijkt te gaan om een nieuwe variant van generatie Y. Het zijn toptalenten die een dubbele master cum laude hebben afgerond, die denken in termen van maatschappelijk verantwoord ondernemen en tijd hebben vrijgemaakt om vrijwilligerswerk in Afrika te doen. Op jonge leeftijd hebben ze al een eigen bedrijf opgericht en een schat aan ervaring opgedaan. En ze zijn ook nog eens sociaal in de omgang. Het neusje van de zalm.

Toegevoegde waarde
Deze nieuwe talenten vragen om een andere manier van aansturen en begeleiden. Zo gaf een manager laatst aan dat hij een klus van anderhalf jaar klaar had liggen, maar de trainee deed daar slechts zeven weken over. Natuurlijk vraagt het wel wat van managers: als je zelf een zeven bent, om dan een negen binnen te halen. En om zo’n talent te ondersteunen, terwijl het onzeker is of hij wel jarenlang aan de organisatie verbonden blijft. Maar zelfs dan heeft een koppeling van leerproces aan strategie toegevoegde waarde.

Maatwerk
De nieuwe generatie vraagt in ieder geval om maatwerk. De talenten zijn zelfstandig en kunnen meer vrij worden gelaten bij het aanpakken van vraagstukken. Maar hoewel ze over veel kennis beschikken, moeten ze die nog wel leren toepassen. En zichzelf beter leren kennen. Met de juiste begeleiding en ontwikkelingsomgeving stuwt u hen én uw onderneming tot grote hoogte.

Over Krist Dekkers
Krist Dekkers is senior adviseur bij GITP Organisatieontwikkeling & Training. Zijn passie is talenten te laten scoren.

Relevante link
Lees ook de blog Kwetsbaarheid blijkt erg krachtig van Krist Dekkers


 

Geef uw reactie op "Hoe begeleid je iemand die ‘beter’ is dan jij?" geschreven door GITP