Kwetsbaarheid blijkt erg krachtig

GITP |

Krist DekkersEen zelfbewuste manager groeit niet alleen zelf, maar zorgt er ook voor dat zijn organisatie tot bloei komt. Daarbij geldt: als je je kwetsbaar opstelt, komt de organisatie ook verder.

Door: Krist Dekkers

Economische zware tijden vragen om andere competenties. Een daadkrachtige manager kent zijn zwakke punten en is zich ervan bewust dat hij zich verder moet ontwikkelen om zijn organisatie te laten groeien.


Na jaren van groei kunnen ondernemingen tot stilstand komen. Innovatie is dan nodig, maar managers willen of kunnen daarin niet altijd meegaan. Daarom is het goed om naar de eigen zwaktes te kijken en zelf te innoveren, onder meer door nieuwe vaardigheden aan te leren. Zo stimuleer je jezelf, de afdeling en de hele organisatie.  

Spin in het web
Een manager is een spin in het web, de bindende factor tussen medewerkers en organisatie. Daarin ligt zijn kracht en en zijn zwakte. Een daadkrachtige manager die voortdurend veranderingen doorvoert, kan bijvoorbeeld tekortschieten in de communicatie richting zijn mensen. Medewerkers weten niet wat hun manager wil bereiken en willen daardoor niet met hem meegaan. Weerstand houdt innovatie tegen. Deze manager zou er verstandig aan doen zijn zwakke punt, communicatie, te verbeteren.

Ontwikkelen
Een verandertraject helpt managers zich verder te ontwikkelen. Ze kunnen een management developmentprogramma volgen, één waarin strategische issues van organisaties worden gekoppeld aan persoonlijke leerdoelstellingen. En zo leren hoe ze meer draagkracht binnen de organisatie kunnen krijgen en wat ze kunnen doen om weerstand te voorkomen. Samen met hun leergroep doorlopen ze verschillende sessies en krijgen ze feedback op hun ontwikkelpunten. Zo kunnen ze hun eigen prestatie verbeteren en daardoor hun organisatie weer tot groei brengen. Een goede manager is zich daarvan bewust.

Over Krist Dekkers
Krist Dekkers is senior adviseur bij GITP Organisatie Ontwikkeling & Training. Zijn passie is talenten te laten scoren.


 

Geef uw reactie op "Kwetsbaarheid blijkt erg krachtig" geschreven door GITP