Mindfulness: laat het resultaat los!

GITP |

Voor darter Raymond van Barneveld is het de sleutel tot zijn ‘one hunderd and eigthies!’. Hij denkt niet: “Nog 1 serie en dan ben ik wereldkampioen”. Of “Als ik deze mis dan heb ik verloren.” Nee, hij is puur gefocust op het moment zelf. Met mindfulness zet hij het beste resultaat neer door het resultaat los te laten.

Door: Norbert Nielen

In elke situatie wordt wat effectief is om te doen, op datzelfde moment bepaald. “Timing is alles”, zeggen ze wel eens. Om goed te kunnen timen, moet je alert zijn op wat er op dat moment gebeurt. Dat werkt niet alleen zo bij topsport. Het geldt voor elke situatie, ook op de werkvloer.

Stel je zit alleen op het strand te genieten van de branding, de rust en de ruimte om je heen. Helemaal top. Dan komt er een gezin met kleine kinderen bij je in de buurt zitten. “Daar gaat m’n rust”, denk je geïrriteerd. Maar de zee, het strand en de ruimte zijn er nog steeds. Met mindfulness blijf je contact houden met die ruimte, ook als het druk wordt.

Coachingtechniek
Omdat mindfulness de persoonlijke effectiviteit positief beïnvloedt is de techniek ook goed toepasbaar bij coaching. Vooral mensen die zich gejaagd of geleefd voelen en op zoek zijn naar rust, kunnen snel een verbetering merken in hun gemoedstoestand. Anders dan bij de meeste coachingstechnieken, biedt mindfulness echter geen tool of techniek waarmee je alles kunt fixen. Mindfulness gaat er vanuit dat je op sommige zaken nu eenmaal geen invloed hebt en deze dus gewoon hebt te accepteren.

Acceptatie van overtuigingen
Mindfulness gaat de strijd niet aan, maar laat je zien dat een belemmerende overtuiging slechts een gedachte is. Als je het bijvoorbeeld moeilijk vindt om voor jezelf op te komen, denk je misschien: “Wie ben ik om te zeggen wat ik ervan vind?” Met mindfulness leer je denken: “Oké, ik heb die gedachtes nu eenmaal, maar ik zeg toch wat ik te zeggen heb.” Je leert accepteren wat er op dat moment is. Je hoort je gedachten in je hoofd maar oordeelt niet. De innerlijke strijd verdwijnt en maakt plaats voor rust.

Mindfulness, iets voor jou?
Als je onderstaande vragen overtuigend met ‘ja’ kunt beantwoorden, is mindfulness precies wat jij nodig hebt.

  • Voel je je opgejaagd en lijkt het alsof alles op je af komt?
  • Heb je behoefte aan meer rust?
  • Heb je ontdekt dat hard werken niet altijd naar de oplossing leidt?
  • Ben je een beetje moe van modellen, technieken en stappenplannen?

Eerste hulp bij stress in slechts 3 minuten
Minuut 1: Ga bij jezelf na: ‘Hoe is het met mij?’
Minuut 2: Richt je aandacht op je ademhaling
Minuut 3: Verruim je aandacht naar de omgeving, terwijl je in contact blijft met je ademhaling


Over Norbert Nielen

Norbert Nielen is senior adviseur/trainer bij  GITP en focust zich op de ondersteuning van ontwikkeling van mensen. Hij is zeer enthousiast over methodes waarin elementen uit de westerse psychologie en oosterse spiritualiteit worden gecombineerd. Daarin zit volgens Nielen een grote kracht die mensen helpt om te doen wat nodig is in plaats te doen wat ze nodig hebben. Nielen is mede-auteur aan het Groot Coachingsmodellenboek.

Relevante links


 

Geef uw reactie op "Mindfulness: laat het resultaat los!" geschreven door GITP