Ik ben oké, jij bent oké

GITP |

Hoe je jezelf en je omgeving ziet, kleurt je reacties. Kijk hebben op hoe je dat doet, maakt dat je op een makkelijkere manier om kunt gaan met de eisen die de werkomgeving aan je stelt. Dit is de kern van de aanpak bij de coachingstechniek Transactionele Analyse.

Door: Betty Lutke Schipholt

Vind jij jezelf en je omgeving oké, dan zul je totaal anders op je omgeving reageren en vice versa, dan wanneer je jezelf en je omgeving niet oké vindt. Transactionele Analyse (TA) laat je je negatieve overtuigingen doorzien om daarna vanuit jezelf je verantwoordelijkheid te nemen.>

Vind jij dat je collega’s altijd sneller en effectiever zijn dan jij? Vind jij je directeur vooral een chaoot die irreële eisen stelt aan jou als manager? Dit soort overtuigingen hebben hun oorsprong in je jeugd en hebben de blik op jezelf en de wereld om je heen ingekleurd. Daardoor ben je op momenten dat deze overtuigingen je parten spelen, niet in staat om een autonome beslissing te nemen. Je hebt namelijk geen oog voor de mogelijkheden die zich op dat moment aandienen.

Werken aan effectiever gedrag
Mensen die door gewenste doelen te behalen, hun overtuigingen getoetst hebben op effectiviteit, acteren vanuit eigen kracht. Ze vinden zichzelf en hun omgeving oké en zijn eerlijker, betrouwbaarder en prettiger in de omgang voor anderen. Om mensen ineffectieve overtuigingen te laten doorzien, maakt Transactionele Analyse gebruik van praktische en eenvoudige concepten.  De  coachee heeft zelf het proces van zelfinzicht in de hand en wordt uitgedaagd om vanuit bewustzijn en overzicht autonome keuzes te maken. Als hij een sterk zelfinzicht krijgt over een bepaald gedrag of gevoel van onbehagen, gaat  zijn handelen zich van zelf aanpassen. Wanneer alleen zelfinzicht onvoldoende blijkt, wordt uiteraard systematisch gewerkt aan het leren van nieuwe vaardigheden en het opdoen van positieve ervaringen met nieuw gedrag. Zo treedt een diepgaande en blijvende verandering op, en ontstaat een heel nieuw gedragsrepertoire.

Werken aan een gezondere bedrijfscultuur
Transactionele Analyse wordt ook toegepast in combinatie met Group Relations, een unieke methode waarmee je leert begrijpen hoe irrationele groepsprocessen werkomgevingen beïnvloeden. Je  doorziet de politieke spellen in je eigen management team of begrijpt waarom je collega’s zich  in vergaderingen op een bepaalde manier gedragen. Wanneer je als manager niet autonoom genoeg bent om dit soort irrationele processen te zien en te benoemen, word je zelf onderdeel van het spel. Bij excessen in organisaties hebben mensen tenslotte vaak al lang gezien dat er wat mis is, maar ze hebben het nooit benoemd.  Transactionele Analyse in combinatie met Groups Relations leert managers op dit vlak beter te acteren zodat de bedrijfscultuur gezond blijft of gezonder wordt.

Voor managers en directies
Omdat Transactionele Analyse  naast zelfinzicht de (onbewuste) organisatiecultuur meeneemt, is deze coachingstechniek ook zeer geschikt voor managers en directies. Voorbeelden van coachingsvragen zijn onder meer:

  • Hoe beïnvloed ik anderen op effectieve wijze?
  • Hoe richt ik veranderingsprocessen goed in?
  • Hoe ga ik om met die veeleisende en wispelturige directievoorzitter?
  • Hoe vermijd ik bekneld te raken in politieke spelletjes?

Over Betty Lutke Schipholt
Betty Lutke Schipholt heeft een ruime management ervaring en is sinds 2008 actief bij GITP als senior adviseur, coach en trainer. Zij helpt professionals en leidinggevenden/directeuren beter acteren in hun huidige functie en ondersteunt hen met het leggen van een stevige basis voor doorgroei naar een functie die zij ambiëren. ‘Zelfinzicht laat je meer mogelijkheden in jezelf ontdekken’, is daarbij haar motto. Zij is mede-auteur van het Groot Coachingsmodellen Boek van GITP.


 

Geef uw reactie op "Ik ben oké, jij bent oké" geschreven door GITP