Crisis? Zet je mindset op groen

GITP |

Veel mensen worden in deze tijd geconfronteerd met verlies. Ontslag, de hypotheekschuld overtreft de huiswaarde, kwaliteiten op het werk blijken ineens niet meer functioneel. Het zelfvertrouwen brokkelt af. Hoe blijft een mens in deze situatie toch goed functioneren?

Door: Kees van Dijk

Het antwoord van een oplossingsgerichte coach zou zijn: ‘Focus je op wat er wel is en wat je wel kunt. Dat geeft nieuwe energie. Gun jezelf de mindset om voor jezelf een goede uitgangspositie te verwerven. Van daaruit kun je weer gaan uitbouwen.’

Van moedeloosheid naar perspectief
De coachingstechniek Oplossingsgericht coachen staat niet te lang stil bij wat je niet wilt dat er nu is. Door snel te schakelen naar de gewenste toekomst, verandert de mindset. Met de juiste vragen kan de gedachte ‘het maakt toch niet uit wat ik doe’ binnen een halve dag plaatsmaken voor een plan met hele concrete stappen. Zoals tijdens een groepscoachingssessie met een backoffice team van twintig personen. Na allerlei veranderingen op de werkvloer zagen ze er geen gat meer in. Het thema van de sessie was: Wat zijn de kenmerken van een sterk team? Na een korte mopperronde op wat er allemaal niet goed ging, kreeg de groep vier vragen voorgelegd:

  • Een sterk team: wat zijn de belangrijkste kenmerken voor het ideaal plaatje?
  • Wat van het ideaalplaatje is nu al een beetje zichtbaar?
  • Wat is jouw bijdrage daaraan?
  • Welke stap ga jij nu zetten om dat ideaalplaatje een stap dichter bij te brengen?

Aan het eind van de coachingssessie hadden deze twintig collega’s voor ogen hoe een sterk team eruitziet en wat de groepsleden er zelf aan kunnen doen om samen daar te komen.

Het verlangen als motor
De waarden en het verlangen van de coachee zijn bij Oplossingsgericht coachen  de motor. Om dit verlangen dichterbij te halen wordt de coachee gevraagd waar hij nu staat op een schaal van 0 – 10 als 10 het gewilde toekomstbeeld is. Vaak is het antwoord een getal tussen de 4 en 7. Stel het is een 5, dan is de vraag: ‘Hoe komt het dat het een 5 is en geen 1?’ Zo komt er een positief gesprek op gang over wat er wel is.

In kleine stapjes
Door vervolgens in kleine stapjes te werken aan de gewenste toekomst, ervaart de coachee heel snel dat zijn acties hem inderdaad iets opleveren. Bijvoorbeeld door het opvolgen van een simpele tip over effectiever telefoneren met klanten. 100.000 mensen hebben de tip waarschijnlijk al bedacht, maar dat maakt niet uit. Op dat moment werkt het.

De coachee redt zichzelf
Het mooie van Oplossingsgericht coachen is dat de coachee zichzelf redt en niet afhankelijk wordt van de coach. Juist voor mensen die gewend zijn lang stil te blijven staan bij een ontwikkeling of probleem, kan oplossingsgericht coachen een hulpstructuur zijn om stappen te maken.

Over Kees van Dijk
Kees van Dijk is senior  adviseur bij GITP. Hij werkt als projectleider, trainer en coach aan programma’s om managers en medewerkers te ondersteunen in hun ontwikkeling. Als trainer en ontwikkelaar is hij zowel binnen als buiten GITP verbonden aan verschillende opleidingen en programma’s voor coaches zoals de St!R erkende leergang Coaching van GITP. Hij is een van de auteurs van het Groot Coachingsmodellenboek.

Relevante links
Lees meer over de St!R erkende leergang Coaching


 

Geef uw reactie op "Crisis? Zet je mindset op groen" geschreven door GITP