Beroepsethiek: wat is wijsheid?

GITP |

TalentmanagementStel, je staat voor het dilemma vanuit je vak consciëntieus en eerlijk te willen zijn. Maar, dat heeft nadelige gevolgen voor de organisatie waar je werkt. En dus misschien ook voor jou. Wat is wijsheid?

Door: GITP

Als dat regelmatig gebeurt, is het wijs om samen met vakgenoten aan de slag te gaan met cases uit de eigen praktijk. Op die manier ontstaat meer bewustwording over hoe je je ten opzichte van deze ethische dilemma’s kunt verhouden. Accountants in business bijvoorbeeld, zoals controllers, boekhouders en administrateuren, hebben in hun dagelijkse werkpraktijk regelmatig met dit soort dilemma’s te maken.

Consequent of concessies
Stel je bent controller en krijgt van de directie te horen dat er gesproken wordt met potentiële kopers van de organisatie. Er wordt van je gevraagd creatief mee te denken over hoe de ondernemingsresultaten zo positief mogelijk gepresenteerd kunnen worden. Want, als de verkoop niet doorgaat, betekent dat einde onderneming. Wat doe je? Blijf je eerlijk en consequent of doe je concessies?

Integriteit en geloofwaardigheid
Accountants, net als trouwens veel andere professionals, zijn gewend op basis van vakinhoud en regelgeving hun dagelijkse opdrachten en dus ook de ethische dilemma’s waar ze tegenaan lopen, op te lossen. Maar mede door de kredietcrisis is de manier van hoe accountants omgaan met deze dilemma’s, onder een vergrootglas komen te liggen. Vakinhoud, wetten en gedragscodes zijn voor hen niet meer genoeg. Men verwacht persoonlijke integriteit en geloofwaardigheid in stijl van optreden; de mens achter de accountant.

Gedragcodes of intrinsieke motivatie
Vanwege deze ontwikkelingen heeft de Nederlandse Beroepsorganisatie van Accountants een verplichte training beroepsethiek voor alle accountants in business vastgesteld. De organisatie geeft aan dat ethische dilemma’s moeten worden besproken. ‘Gedragscodes zijn goed, maar het is daarnaast minstens zo belangrijk dat professionals een intrinsieke motivatie hebben om zich integer te gedragen.’

Makkelijker gezegd dan gedaan
Om deze intrinsieke motivatie tot integer gedrag blijvend tot stand te brengen is het naast samen bespreken van de dilemma’s, ook belangrijk om daadwerkelijk te voelen en aan den lijve te ondervinden hoe het is om dat ene belangrijke gesprek met die lastige boodschap te voeren. Het is namelijk makkelijker gezegd dan gedaan om je rug recht te houden zonder de relatie op het spel te zetten. Alleen door dit soort gesprekken te oefenen, kom je erachter waar je tegenaan loopt, waar je het qua geweten en gedrag echt moeilijk gaat krijgen en waar je vast komt te zitten. Door vervolgens handvatten te krijgen hoe daarmee om te gaan, wordt dit gedrag een deel van jezelf en ben je weerbaarder als het er echt op aankomt.

Over Hans Boer
Hans Boer is senior trainer/adviseur bij GITP. In samenwerking met ervaren accountants ontwikkelde hij de geaccrediteerde GITP-versie voor de training Beroepsethiek voor accounts in business en de  training Professioneel-kritische instelling voor openbare accountants.
GITP is begin 2013 door de NBA geaccrediteerd de training beroepsethiek voor accountants in business te geven. Dat doen we samen met een ervaren didactisch onderlegde accountant.

Naast deze trainingen zijn de belangrijkste aandachtsgebieden van Hans Boer projectmanagement, adviesvaardigheden, leidinggeven aan professionals en persoonlijke effectiviteit.

Relevante links
Lees ook de blog ‘Hoe houdt de accountant zijn rug recht?


 

Geef uw reactie op "Beroepsethiek: wat is wijsheid?" geschreven door GITP