Paradox in modern management: inspiratie en zakelijkheid gaan hand in hand

GITP |

Sterk verzakelijken en tegelijkertijd mensgerichter managen. Nu in veel organisaties veranderen de norm is geworden, is leidinggeven en resultaten behalen geen eenvoudige opgave. Het managen in deze tijd zit boordevol met dit soort (oplosbare) tegenstellingen. Het is verstandig je medewerkers te betrekken bij de bedrijfsdoelstellingen. Een bezielde medewerker kan tot grote hoogte stijgen.

Auteur: Ietje Lindermann

Veranderen begint bij het creëren van duidelijkheid. Wat kunnen de mensen verwachten? En hoe krijgt u ze in beweging? Een te grote focus op resultaat gaat ten koste van het welzijn van medewerkers, te weinig resultaatgerichtheid gaat ten koste van het resultaat. De uitdaging is de juiste balans te vinden.

Waar kunnen we snijden om nog meer te bezuinigen? Hoe schroeven we onze targets op om meer winst te behalen. Hoe kan een medewerker nog strakker werken? Natuurlijk is een zakelijke benadering belangrijk – vooral in tijden van economische recessie – maar daarin schuilt ook een gevaar. Medewerkers en de organisatie kunnen in een burn-out raken. Met ziekteverzuim en negatieve spanning tot gevolg. Maar het kan ook anders.

Zoek naar bezieling
Een mooi voorbeeld is de welbekende generatie Y, waarmee ik de laatste jaren veel heb gewerkt. Deze jonge talenten hebben niet alleen de ambitie om zo hoog mogelijk terecht te komen, ze willen zingeving vinden. Niet slechts opdrachten uitvoeren, maar echt een bijdrage leveren aan hun bedrijf. Ze willen winst en duurzaamheid verbinden. Daardoor zijn ze een voorbeeld voor vele anderen.

Beste uit medewerkers
Een bedrijf kan niet zonder output en zakelijkheid. Tegelijkertijd levert een medewerker zonder bezieling mindere resultaten. Managers moeten zich daarom afvragen hoe zij hun medewerkers kunnen betrekken bij het bedrijf. Hoe bereik je geluk op de werkvloer, vitaliteit en toewijding? Ga het gesprek aan. Vraag naar de wensen en drijfveren van je medewerkers. Daag ze uit, bijvoorbeeld door ze verantwoordelijkheid te geven voor een belangrijke bijdrage. Wees in ieder geval niet bang voor druk van buitenaf; inspiratie is niet soft. Door ziel en zakelijkheid te combineren haal je het beste uit je medewerkers.

Over Ietje Lindermann
Ietje Lindermann is trainer, coach en adviseur bij GITP op het gebied van leiderschap en teamontwikkeling. Ze begeleidt individuen, teams en organisaties bij het ontdekken en inzetten van eigenheid en krachten bij het realiseren van een goede balans tussen ziel en zakelijkheid. Ietje Lindermann is auteur van het boek Innerlijk leiderschap en medeauteur van het boek Echt leiderschap en het Groot Psychologisch Modellenboek

Eerder verschenen blogs van Ietje Lindermann
Paradoxen in modern management: Introductie
Paradoxen in modern management: Balanceren tussen sturen en loslaten
Lees ook de blog: Innerlijk leiderschap, in balans met wat je doet en wie je bent.

Meld u hier aan voor gratis online seminar Managen van verandering doe je zo!
maandag 7 oktober 2013  |  20.00 – 21.00 uur

 


 

Geef uw reactie op "Paradox in modern management: inspiratie en zakelijkheid gaan hand in hand" geschreven door GITP