Mobiliteit: het taboe op uitstroom is passé

GITP |

Door onze snel veranderende samenleving is het werk van morgen en overmorgen niet meer het werk van vandaag. Daar is iedereen het wel over eens. Maar, als we dit doortrekken, betekent het ook dat medewerkers organisaties sneller verlaten en dat continue uitstroom de nieuwe realiteit wordt. Is dat erg? Nee. Zolang een medewerker de kans krijgt overtuigd loopbaanstappen te zetten, maakt het niet uit of dit binnen of buiten de huidige organisatie is. Het taboe op uitstroom is passé.

Auteur: Louis van Woerden (PiCompany)

De vraag is wel: Hoe krijg je medewerkers zelfbewust en in een actieve stand als het om hun loopbaan gaat? Op korte termijn zekerheid opgeven om op lange termijn te profiteren van een loopbaanstap, is nog niet voor iedereen even makkelijk.

Schop onder de kont
Mensen hebben van nature een ’schop onder hun kont’ nodig om in beweging te komen. Helaas wordt deze ’schop onder de kont’ nog vaak ingegeven door een negatieve oorzaak, zoals een reorganisatie. Door dan ineens een mobiliteitsprogramma uit de kast te trekken, en mensen aan te moedigen over hun loopbaan na te denken, wordt eigenlijk het tegenovergestelde bereikt. In plaats van zelfbewust keuzes maken, kruipen de meeste medewerkers in hun schulp en zetten de hakken in het zand. Bovendien kiezen degenen met een meer dan gemiddelde marktwaarde eieren voor hun geld en gaan weg voordat je er erg in hebt.

Vast onderdeel van de bedrijfsvoering
Bij organisaties waar in het kader van mobiliteit medewerkers regelmatig van functie veranderen, gaat dit heel anders. Daar hebben medewerkers heel snel helder wat bij hen past. Het resultaat is dat medewerkers vanuit zichtzelf en zelfbewuster met loopbaankansen omgaan. Door mobiliteit onderdeel van de gangbare bedrijfsvoering te maken, vervalt de negatieve lading en zien medewerkers mobiliteit juist als een kans zich verder te ontwikkelen in een richting, binnen of buiten de organisatie, die echt bij hen past.

Ontwikkelingsgericht mobiliteitsbeleid
In feite is de kern van mobiliteit ontwikkeling. Daarmee past mobiliteit naadloos in talentmanagementbeleid, dat medewerkers stimuleert hun talenten, competenties, werkervaring en ontwikkelpotentieel maximaal te benutten. Het enige verschil is dat nu ook de mogelijkheid ‘buiten de organisatie’ expliciet wordt meegenomen. Op basis van het advies van bijvoorbeeld een loopbaanscan als de Career Scan, ontdekken medewerkers hun talenten en weten ze van welk soort werkzaamheden ze energie krijgen en welke beroepsvelden daar het beste bij passen. De Career Scan biedt zelfs de mogelijkheid om een loopbaanadvies dat duidt op uitstroom direct te koppelen aan passende actuele vacatures. Direct en gericht solliciteren naar een andere baan buiten de organisatie wordt hiermee wel heel makkelijk. Met ontwikkelingsgericht mobiliteitsbeleid creëer je als organisatie continue positieve door- en uitstroom, wat veel effectiever, kostenefficiënter en eenvoudiger is te faciliteren. Positieve uitstroom wordt daarmee iets normaals. Omdat uitstromende medewerkers vanuit kracht vertrekken, blijven zij bovendien ambassadeur van de organisatie.

Wilt u meer lezen over hoe je medewerkers kunt laten floreren aan de hand van een ontwikkelingsgericht mobiliteitsbeleid? Download dan de whitepaper Ontwikkelingsgerichte mobiliteit

Louis van Woerden is als adviseur en trainer bij PiCompany gespecialiseerd in ontwikkelingstrajecten.

Lees ook zijn blog ‘Grijze muizen op de werkvloer: zó laat je ze floreren’.


 

Geef uw reactie op "Mobiliteit: het taboe op uitstroom is passé" geschreven door GITP