Zonder motivatie geen competentieontwikkeling

GITP |

Motivatie om jezelf te ontwikkelen, leidt niet vanzelfsprekend tot succes. Het is eerder andersom: succes kan leiden tot motivatie. Hoe kun je dit inzicht gebruiken om meer uit jezelf te halen?

Auteur: Wouter Willemsen

 

 

Wanneer je met je gedrag je talent tot uiting brengt, heb je een belangrijke stap gezet. In feite vertaal je op deze manier je talenten in concrete competenties. Dat maakt het een stuk makkelijker de keuze te maken voor een ontwikkeltraject, waarin jij gemotiveerd blijft en duurzame resultaten boekt. Je wordt immers blij van activiteiten die bij je passen en waar je, omdat je er goed in bent of kunt worden, successen mee kunt behalen voor jezelf en je organisatie.

Wanneer is iemand competent?
Denken en werken in competenties is de afgelopen jaren in veel organisaties ingeburgerd. Wanneer je je in jouw organisatie verder wilt ontwikkelen, is het daarom slim om meer over competenties te weten te komen. Veelgevraagde competenties in organisaties zijn bijvoorbeeld samenwerken, communiceren, overtuigen of leidinggeven. Wat onder bijvoorbeeld de competentie overtuigen verstaan wordt, kan echter per organisatie verschillen. Dat hangt van de situatie af. Iemand is ‘competent’ voor overtuigen als hij zich in een bepaalde situatie met een bepaalde taak, succesvol gedraagt. Dat betekent dat iemand, die bepaald gedrag vertoont, wel competent kan zijn in de ene situatie, maar juist niet in de andere. Een uitsmijter die een ongewenste gast met harde hand uit een disco zet, is in die situatie competent in overtuigen. Doet deze persoon ditzelfde in het Amstel Hotel, dan is dat minder competent.

Onderscheid tussen succesvol en onsuccesvol gedrag
Veel organisaties werken met een competentiewoordenboek. Daarin staan de definities van competenties die belangrijk zijn voor het succes van de organisatie. Een handige informatiebron wanneer je je gaat oriënteren op een ontwikkeltraject of training. Op basis van een competentiedefinitie kun je succesvol en niet succesvolgedrag voor deze competentie onderscheiden en krijg je waardevolle informatie over hoe jij het doet op de voor jouw organisatie belangrijke competenties.

Ontwikkelbaarheid van competenties
Het antwoord op de vraag of je in staat bent je te verbeteren in een bepaalde competentie is voor een heel groot deel afhankelijk van jouw talent. Niet iedereen kan alles even gemakkelijk leren of doen. Je persoonlijkheid en je intelligentie stellen grenzen aan het gemak waarmee je je sommige competenties eigen kunt maken. Bovendien verschillen competenties in ontwikkelbaarheid. Zo is ‘durf’ moeilijk te ontwikkelen, omdat het vaak samenhangt met persoonlijke angsten of met het feit dat risico’s nemen afgestraft wordt in de organisatie. Terwijl ‘ondernemerschap’, als het gaat om het signaleren, het creëren en het beïnvloeden van zakelijke mogelijkheden, goed kan worden ontwikkeld.

Als durf niet een van je sterkste punten is, is het dus niet handig om je in een ontwikkeltraject op durf te richten. Je zult weinig succes boeken met als gevolg dat je motivatie snel tot een nulpunt daalt. Beter is te kijken naar een ontwikkelbare competentie waar je wel talent voor hebt en waarmee je het tekort aan durf kunt compenseren. Of je kunt besluiten je loopbaan in een richting te ontwikkelen die beter aansluit bij je talenten.

Ontwikkelbaarheid van de meest gevraagde competenties in organisaties

De invloed van zelfkennis en omgeving
Successen boeken in een ontwikkeltraject én je loopbaan heeft dus voor een groot deel te maken met hoe goed je jezelf kent. Heb je een correct beeld van je talenten en competenties? Daarnaast speelt je omgeving een hele bepalende rol. Kun je erop vertrouwen dat je werk en je persoonlijke situatie ruimte bieden om de competenties die je kunt en wilt ontwikkelen, daadwerkelijk in de praktijk te brengen? Want alleen door het geleerde te oefenen in de praktijk, merk je dat de energie die je in je ontwikkeling steekt, zijn vruchten afwerpt. En zoals al eerder gezegd: succes leidt tot motivatie.

Leer je talenten en ontwikkelbaarheid beter kennen met onze competentietest

Eén competentie tegelijk
De werkpraktijk bestaat niet uit een aantal kant-en-klare competenties. Dit betekent dat je in je dagelijkse werkzaamheden onbewust aan verschillende competenties werkt. Het bewust aanleren van nieuw gedrag duurt minimaal 20 dagen! Focus daarom op één competentie tegelijk. Eerst deze goed oefenen om vervolgens naar een volgende competentie over te stappen.

De route naar succes
Stel je wilt de competentie ‘overtuigingskracht’ verbeteren. Hoe ga je dan te werk om overtuigender te worden? Een traject voor de succesvolle ontwikkeling van deze en andere competenties, zou er als volgt uit kunnen zien:

 1. Competentie en talent
  Hoe staat het met jouw ontwikkelbaarheid ten aanzien van de competentie ‘overtuigingskracht’? Het antwoord op deze vraag kun je bijvoorbeeld halen uit een gesprek met collega’s en je leidinggevende. Het kan echter zijn dat je de competentie niet laat zien in je huidige functie, terwijl deze competentie wel goed bij je past. Dan zul je helaas voor deze competentie weinig aan de feedback van je collega’s en je leidinggevende hebben. In dat geval kunnen een competentietest of een assessment je helpen zicht te geven op jouw ontwikkelbaarheid van de competentie.
 2. Kennis opdoen
  De tweede stap in het ontwikkelproces bestaat uit het eigen maken van kennis over overtuigingskracht. Je kunt er een boek over lezen, Youtube filmpjes bekijken, een training volgen, de kunst afkijken van collega’s die jij overtuigend vindt
 3. Vaardigheden oefenen in kleine haalbare stappen
  Dan komt het aan op oefenen van nieuwe vaardigheden in de praktijk. Het beste is daarin kleine haalbare stappen te nemen. Dat biedt de meeste kans op snelle succesjes, waarmee jij je motivatie voor je ontwikkeling verder kunt versterken. Voor de competentie ‘overtuigingskracht’ is dat bijvoorbeeld de aandacht te trekken. Daarmee verhoog je de kans dat jouw boodschap ook daadwerkelijk gehoord wordt. Actief luisteren van degenen voor wie jouw boodschap is bestemd, is daarvoor cruciaal. Dit krijg je voor elkaar door bijvoorbeeld als eerste het woord te nemen, een scherpe opmerking te maken of een prikkelende vraag te stellen.
 4. Feedback uit jouw praktijk
  Vraag je collega’s en leidinggevende om feedback, zodat je je ten aanzien van ‘aandacht trekken’ verder kunt verbeteren.

Keuze voor een training
Bovengenoemde stappen zijn ook heel goed te combineren met een training op het gebied van overtuigingskracht. Let bij je keuze wel op of bovengenoemde stappen ook in het trainingsprogramma zijn verwerkt. Daarnaast biedt een training de mogelijkheid je praktijkervaringen te delen met gelijkgestemden en er is veel meer tijd beschikbaar voor feedback en tips. Zo versnel je je ontwikkeling wat je motivatie weer ten goede komt.

Over Wouter Willemsen
Wouter Willemsen is onderwijskundige, werkzaam als adviseur bij GITP. Zijn passie ligt in het ontwikkelen van leertrajecten met echte gedragsverandering als doel. Daarnaast houdt hij zich bezig met alle nieuwe vormen van leren.

Lees ook zijn blog Het Nieuwe Leren: de succesfactoren


 

Geef uw reactie op "Zonder motivatie geen competentieontwikkeling" geschreven door GITP