Kostenreductie? 3 keer scoren op HR directieniveau

GITP |

Wat kun je doen om als HR aan de directietafel te komen en te scoren op kostenreductie en efficiency? 3 adviezen waar je mee aan kunt komen.

Auteur: Dirk-Jan van de Werfhorst (PiCompany)

Een belangrijke vraag die bij HR directies centraal staat: ‘Zijn we in control?’ Met andere woorden: ‘Is de personele bezetting voor nu op orde, hoe kunnen we beschikbare talent optimaal inzetten en zich in de gewenste richting laten ontwikkelen?’ Aanvullend daarop: Welke kosten zijn daarmee gemoeid? Het is voor HR de kunst om deze korte en lange termijndoelen met elkaar in de pas te laten lopen en deze te kunnen kwantificeren.

 

  1. Richt een kostenefficiënt selectieproces in

Kostbare one size fits all assessmentoplossingen lijken steeds minder vaak de oplossing te zijn. Richt je selectieproces daarom flexibel en modulair in met op de vraag toegesneden online assessmentinstrumenten. Dit borgt een goede balans tussen de voorspellende waarde van het proces en het afbreukrisico van de functie waarvoor de selectieprocedure is ingericht. De kans op dure mismatches is geminimaliseerd, bijkomend voordeel is dat ook ontwikkelbudgetten veel gerichter ingezet kunnen worden om talenten verder te ontwikkelen.

 

  1. Zorg dat je ontwikkeling en prestaties van medewerkers goed kan volgen

Een organisatie die weet welke medewerkers echt succesvol zijn en welke ontwikkeling zij doormaken, is beter in staat het aanwezige talent optimaal te benutten en aan zich te binden.
Door een proces in te richten waarmee je medewerkers in hun loopbaan kunt volgen op het gebied van capaciteiten, kwaliteiten en competenties kun je als organisatie aan de ene kant flexibeler opereren en aan de andere kant medewerkers die goed presteren aan je binden door ze op tijd kansen te bieden die bij hun talent passen. Dat creëert een win-win situatie. Het optimaliseert de sturing op performance en organisaties maken minder kosten voor het werven en inwerken van nieuw talent.

 

  1. Investeer in ontwikkeling die echt tot optimaler presteren leidt

Medewerkers naar een training sturen is zinvol, zeker als het gaat om ontwikkeling van competenties die nodig zijn om de organisatiedoelstellingen te realiseren. Maar de vraag is natuurlijk, sluit de training aan bij wat echt nodig is. Die vraag kun je alleen beantwoorden als je je mensen in hun ontwikkeling volgt. Dan weet je namelijk precies waar in de organisatie zij het beste tot hun recht komen en wat eventueel aan talentontwikkeling nodig is. Maak gebruik van die informatie. Door heel gericht te investeren in ontwikkeling die er echt toe doet en deze efficiënt aan te bieden, kun je aanzienlijk besparen op de kosten die hiermee gemoeid zijn. Bovendien zijn medewerkers met deze vorm van ‘bite size learning’ minder lang weg van de werkvloer.

 

 

De link met de organisatiestrategie

Kostenreductie heeft uiteraard pas zin als je weet wat echt nodig is, en weet waar echt in geïnvesteerd moet worden. Voor HR is het dus zaak het groter verband te zien en de verzamelde data vanuit selectie- en ontwikkelprocessen te koppelen aan de organisatiestrategie en doelstellingen. Dan leiden de 3 adviezen tot een geïntegreerd en doordacht talentmanagement systeem dat meebeweegt met de doelstellingen van de organisatie. Zo is HR altijd in control en… kosteneffectief.

 

Over Dirk-Jan van de Werfhorst
Dirk-Jan van de Werfhorst is managing consultant bij PiCompany.

 

Over PiCompany PiCompany helpt organisaties blijvend resultaatgericht te worden. Met kwalitatief hoogwaardige e-HRM oplossingen op het gebied van performance management, leiderschap, competentieontwikkeling en selectie realiseert PiCompany zichtbaar en direct business resultaat. PiCompany is een 100% dochteronderneming van GITP.

Logo PiCompany


 

Geef uw reactie op "Kostenreductie? 3 keer scoren op HR directieniveau" geschreven door GITP