Transitievergoeding: slimmer op zoek naar een nieuwe baan

GITP |

Je bent geen kneus als je wordt ontslagen. Anders zouden er in Nederland 700.000 kneuzen rondlopen. Ontslag kan tegenwoordig iedereen overkomen. Het hoort er gewoon bij. Daarop anticiperen, dus ook. Zeker nu per 1 juli de ontslagvergoeding plaats heeft gemaakt voor de transitievergoeding.

Door: Jolanda Salari

 

De transitievergoeding is een onderdeel van de nieuwe Wet werk en zekerheid. In de praktijk betekent de wet dat je bij ontslag minder geld meekrijgt van je werkgever dan voor 1 juli. En, dus minder tijd hebt om een passende nieuw baan te vinden. 3 tips voor een slimme investering.

Transitie naar een andere baan
De transitievergoeding is bedoeld om na het ontslag zo snel mogelijk de transitie te kunnen maken naar een passende nieuwe baan. In tegenstelling tot de voormalige ontslagvergoeding, waar lang niet iedereen recht op had, geldt de transitievergoeding voor iedereen die langer dan 2 jaar bij een werkgever werkt en wordt ontslagen. Lees meer over de regels rondom de transitievergoeding en reken uit op hoeveel je recht hebt.


1. Doe regelmatig een loopbaan-apk
Voordat er überhaupt sprake is van ontslag en de bijbehorende transitievergoeding, is het zaak om regelmatig bij jezelf na te gaan of je nog aantrekkelijk bent voor de arbeidsmarkt. Functies veranderen snel. Op mbo- en lbo-niveau wordt de spoeling dunner, bedrijven investeren vooral in functies op hbo- en academisch niveau. Vraag jezelf af:

 • Waar zitten hiaten in scholing?
 • Wil ik me verdiepen of verbreden?
 • Wat zijn mijn sterke punten?
 • Is mijn cv nog op orde?

Wat kunt je zelf doen, het liefst natuurlijk gesponsord door je werkgever, om aantrekkelijk te blijven voor je werkgever, maar ook voor de arbeidsmarkt? Mocht het dan uitdraaien op een transitievergoeding, dan hoef je die niet meer te investeren in scholing. Punt van aandacht hierbij is wel dat in geval je werkgever flink heeft geïnvesteerd in jouw opleiding, hij dit in mindering kan brengen op de transitievergoeding.


2. Opleiding, sollicitatietraining of coach?
Dan gebeurt het. Ontslag. Het is natuurlijk verleidelijk je transitievergoeding te gebruiken als aanvulling op je uitkering. Maar als er geen nieuwe baan in het verschiet ligt, is het slimmer om eerst die nieuwe baan veilig te stellen. Want rijk word je niet van je transitievergoeding. Afhankelijk van hoe goed je bent voorbereid op de arbeidsmarkt, kun je de transitievergoeding besteden aan:

 • een opleiding waarmee je je kansen op de arbeidsmarkt vergroot
 • een sollicitatietraining:
  • Hoe schrijf ik een brief?
  • Hoe voer ik een sollicitatiegesprek?
  • Hoe vind ik mijn weg in het woud van banen?
  • Hoe is het gesteld met mijn online vindbaarheid?
  • Wat is mijn personal brand; waarin onderscheid ik me van anderen?
 • jezelf herpakken en weten wat je wil en kan met hulp van een coach.


3. Top prio: Werk aan je energie!

Bij outplacement begeleiding zie je dat juist de mensen die goed in hun energie zitten en weten wat ze willen, veel sneller een nieuwe baan vinden dan mensen die blijven hangen in de teleurstelling van het ontslag. Jezelf herpakken en weten waar je kansen liggen is dus veel belangrijker dan een goede cv, een gelikte sollicitatiebrief en dito LinkedIn profiel. Rouwverwerking is nodig, natuurlijk, maar daarin maanden blijven hangen, helpt je niet. Je moet vooruit. Een coach haalt de angel uit je verdriet, houdt je een spiegel voor en vliegt je kansen op de arbeidsmarkt breder aan dan je gewend bent. Het proces van herpakken en de inventarisatie van de kansen op de arbeidsmarkt op basis van wie je bent en wat je kunt, gaan veel sneller dan in standaard workshops of als je er alleen voor staat. Zo kun je snel en vol zelfvertrouwen solliciteren op de juiste banen. Wie weet hou je zelfs geld over om, als je die nieuwe passende baan bemachtigd hebt, eerst nog even lekker op vakantie te gaan.

 

Over Jolanda Salari
Jolanda Salari is senior adviseur en coach bij HRD-adviesbureau GITP. In coachingstrajecten kiest Jolanda veelal in overleg met de deelnemer voor de oplossingsgerichte methode. Deze vorm van coaching gaat uit van datgene wat goed gaat om zo op een positieve en pragmatische manier vooruitgang te boeken.


 

Geef uw reactie op "Transitievergoeding: slimmer op zoek naar een nieuwe baan" geschreven door GITP
 

Reacties

door Adriana van Schalken op 03-09-2015 | Reageren

Zeer bruikbare tips! De WWZ brengt nogal wat veranderingen met zich mee en het is goed om hier bewust van te zijn als werknemer.

Adriana
https://www.wepaypeople.nl/