Zelfsturend werken: aan de slag met deze 9 tips

GITP |

Zelfsturing betekent letterlijk jezelf sturen, maar wat betekent zelfsturend werken in de praktijk wanneer de organisatie waar je werkt meer zelfsturing van je verwacht? Gaat jouw werk er anders uitzien? Eén ding is zeker, als je de kans grijpt werk te maken van meer zelfsturing, wordt je werk leuker en presteer je beter. Maar daar is wel wat lef voor nodig. Hoe pak je dat aan? 9 tips om proactief met zelfsturing aan de slag te gaan.

Door: Norbert Nielen


Wat houdt zelfsturend werken in?
Kort gezegd houdt zelfsturend werken in dat je meer ownership neemt in je werk. Organisaties die zelfsturing op de werkvloer stimuleren, doen dit vanuit een groeiend besef dat werknemers de sleutel in handen hebben voor verandering: zij zien het best wat wel en niet werkt, wat er moet veranderen en op welke manier. Op basis van jouw kennis en ervaring kun jij als werknemer het best inschatten wat moet gebeuren. Dit heeft ook gevolgen voor de relatie met je leidinggevende. In plaats van voornamelijk opdrachten te geven die jij vervolgens uitvoert, zal je leidinggevende je vragen wat er volgens jou moet gebeuren. Jullie relatie wordt gelijkwaardiger.

 

Waar kun je tegenaan lopen?
De stap naar zelfsturend werken brengt behoorlijk wat veranderingen met zich mee. De ene persoon kan er makkelijker me omgaan dan de ander. Je kunt tegen een aantal dingen aanlopen: jezelf voorbij lopen, gestrest raken, onzeker worden, je onveilig voelen in je werk of het gevoel krijgen te moeten zwemmen. In het bieden van de juiste ondersteuning en het faciliteren van een veilige werksfeer, is een belangrijke rol voor de leidinggevende weggelegd. In dit blog lees je meer over wat je op dit vlak van je leidinggevende kan en mag verwachten.

 

Zelfsturing: een cadeau aan jezelf
Zelfsturend(er) werken doe je niet alleen in het belang van de organisatie, maar ook voor jezelf. Medewerkers die lekker bezig zijn en daar hun verantwoordelijkheid voor nemen, vinden makkelijker een nieuwe baan. Of dat nu binnen of buiten hun huidige organisatie is. Vaak is er een noodzaak nodig voor mensen om zichzelf opnieuw uit te vinden. De overstap van jouw organisatie naar meer zelfsturing zou die noodzaak voor jou kunnen zijn.

Door zelfsturend werken te omarmen word je onafhankelijker en geef je jezelf de zekerheid dat je het vermogen hebt om altijd een plek te vinden die bij je past. Als je weet wat je kunt en wilt, profileer je dat makkelijker, gaat netwerken je een stuk makkelijker af en kom je sneller op de plek die echt bij je past. Misschien betekent dit een offer op het gebied van salaris of status. Maar uiteindelijk ben je beter af, want je ligt weer op koers.

 

Vind je innerlijke kompas
Om ownership te kunnen ontwikkelen moet je jezelf goed kennen: je innerlijke kompas. Weet je nog niet wat je wel of niet leuk vindt, dan is het goed om eerst in zelfkennis te investeren. Pas daarna kun je jezelf gaan sturen. Om je op weg te helpen bij deze, voor jou wellicht nieuwe manier van werken, hebben we 9 tips voor je op een rij gezet zodat jij proactief met zelfsturing aan de slag kunt gaan.

 

9 tips voor zelfsturend werken

  1. Neem de tijd om bij jezelf te raden te gaan waar je goed in bent en wat je wilt. Wat geeft je energie, wat kost energie? Zet dat op papier.
  2. Ben je enthousiast over een project? Zorg dat je meer van dit soort projecten krijgt.
  3. Zie je op tegen een project? Onderzoek waar dat gevoel vandaan komt en wat je kunt doen om het voor jezelf leuk te maken. Lukt dat niet, trek dan je conclusies.
  4. Ga voor jezelf na hoe en met wie jij tot goede resultaten kunt komen. Zelfsturing betekent niet dat je het allemaal alleen kunt en hoeft te doen.
  5. Zorg voor een veilige werkomgeving. Aangeven dat je ergens mee zit moet je durven, maar die veiligheid om dat aan te kunnen geven moet jou wel geboden worden. Je mag van je leidinggevende verwachten dat hij openstaat voor jouw vragen en twijfels.
  6. Vraag om duidelijkheid: wat wordt er in jouw organisatie onder zelfsturing verstaan? Wat betekent dit voor jouw dagelijks werk?
  7. Merk je dat je jezelf voorbij loopt? Neem tijdig pas op de plaats en zoek, eventueel met hulp van iemand anders, uit waardoor dat komt en wat je eraan kunt doen.
  8. Kijk heel eerlijk naar in hoeverre je je aanpast in je huidige baan. Door je keuzes te goed te praten met excuses als ‘deze baan is zo slecht nog niet’, neem je steeds meer afstand van jezelf en ligt stress op de loer.
  9. Ga eens bij een andere organisatie kijken, verbreed je wereld. Onderzoek wat er nog meer te koop is.

 

Vergroot je zelfsturend vermogen
Vind je het, ook na het lezen en toepassen van bovenstaande tips, lastig om met zelfsturing om te gaan? Onderstaande trainingen helpen je om jouw zelfsturend vermogen te vergroten:

 

Over Norbert Nielen
Norbert Nielen is senior adviseur/trainer bij GITP en focust zich op de ondersteuning van ontwikkeling van mensen. Hij is zeer enthousiast over methodes waarin elementen uit de westerse psychologie en oosterse spiritualiteit worden gecombineerd. Daarin zit volgens Nielen een grote kracht die mensen helpt te doen wat nodig is in plaats te doen wat ze nodig hebben. Nielen is medeauteur van het Groot Coachingsmodellenboek en Vind je Aan/Uit knop!

 


 

Geef uw reactie op "Zelfsturend werken: aan de slag met deze 9 tips" geschreven door GITP
 

Reacties

door Nils Snijder op 15-03-2016 | Reageren

Ik denk omdat wij net beginnen met de OR dat ik wel wat heb aan de vorm van zelf evaluatie.Op een ander vlak hoop ik nog wel te groeien,zoals communicatieve vaardigheden.

door GITP op 16-03-2016 | Reageren

Beste Nils, dank voor je reactie!
Mogelijk kan GITP jou of de OR verder helpen? Voor ondernemingsraden bieden we training, advies en begeleiding. Meer daarover vind je hier: http://www.gitp.nl/ondernemingsraad.aspx?utm_medium=social&utm_campaign=SL2016. Speciaal voor OR-leden zijn er ook vaardigheidstrainingen, waaronder communicatie met de achterban: http://www.gitp.nl/ondernemingsraad/or-trainingen/trainingen/communicatie-met-de-achterban.aspx?utm_medium=social&utm_campaign=SL2016. En buiten medezeggenschap om een uitgebreid pallet aan communicatietrainingen, van korte eendaagse en online trainingen t/m intensieve meerdaagse trainingen: http://www.gitp.nl/individuen/trainingen/communicatie-trainingen.aspx?utm_medium=social&utm_campaign=SL2016. Hopelijk helpt je dit verder op weg? We horen het graag!