Meer zin in je werk door zelfsturing

GITP |

Wanneer heb je op je werk energie voor tien en ga je als een speer? Het antwoord is simpel: op de momenten dat je je gelukkig en vitaal voelt. Waar dat gevoel vandaan komt? Je weet van binnen dat wat je doet zin heeft. Op die momenten heb je geen sturing en bijsturing nodig, je stuurt jezelf. Het model Map of Meaning helpt je meer van die momenten te creëren en stap voor stap een zelfsturende medewerker te worden.

Door: GITP

De kern van zelfsturing is voldoening in je werk, onafhankelijk van je manager en de omstandigheden. Wanneer je jezelf afvraagt: Maakt mijn werk me gelukkig? En het antwoord is ‘nee’. Dan helpt de Map of Meaning je te identificeren waar dat aan ligt en actie te ondernemen. Ja, er is wel wat moed voor nodig.

 

De spiegel van de Map of Meaning
De Map of Meaning houdt een spiegel voor: geeft mijn werk zin en voldoening? Past het werk dat ik doe echt bij mij? Wanneer deze vragen met een volmondig ‘ja’ kunnen worden beantwoord, zul je merken dat je alle vier de domeinen van het model kwijt kunt in je werk. Je kunt jezelf helemaal geven en er vol vertrouwen voor gaan. Je werkgever heeft daar trouwens ook baat bij. Wanneer jij in je werk alle vier domeinen voldoende aandacht geeft, gaat zelfsturing vanzelf. Het team, waar je onderdeel van uit maakt, heeft aan jou een bezielde collega die bruist van de energie.

De Map of Meaning houdt je spiegel voor: geeft je werk zin en voldoening?

Het model is ontwikkeld door Marjolein Lips-Wiersma uit Nieuw-Zeeland, hoogleraar management studies aan de universiteit van Canterbury, onderzoeker, schrijver, consultant en trainer op het gebied van zinvol werk. Samen met Lani Morris schreef ze het boek Map of Meaning.

 

Moeder Theresa?
Je hoeft en kan uiteraard niet op elk moment alle vier de kwadranten van de Map of Meaning evenveel aandacht geven. Maar als je te veel doorschiet naar één kwadrant, voel je dat onherroepelijk van binnen. Dan gaat het schuren. Dat merk je aan waarschuwingstekens als onvrede, onrust en stress. Doorgaans is het de ‘zijn’-kant die om aandacht vraagt, omdat we meestal maar doordenderen met het dienen van anderen. Dat kan een tijdje goed gaan, maar niet jaar in jaar uit. We zijn tenslotte niet allemaal Moeder Theresa.

Werk dat energie neemt
Maakt je werk geen verschil? Of werk je aan iets dat voor jou geen belang heeft? Dan heb je een probleem. In die gevallen zal je energie opraken. Het werk zelf laadt je niet op.

Werk dat energie geeft
Maak je echt een verschil? En doe je werk dat je van belang vindt? Dan zit je in een wisselwerking van eeuwig toenemende energie. Hoe meer je geeft, hoe meer je krijgt.

 

Zelfsturende eyeopener
Wanneer je een blik werpt op de Map of Meaning, heb je snel genoeg door welke aspecten bij jou onderbelicht zijn. Focussen op het kwadrant waar de schoen het ergste wringt, kan al een eyeopener opleveren die je aanzet de eerste stap te zetten:

  • Wat heb ik nodig om weer zin te krijgen in mijn werk?
  • Hoe ga ik dat aankaarten?
  • Wat doe ik als dat niet lukt?
  • Stap ik eruit of blijf ik?
  • Als ik besluit te blijven, hoe blijf ik dan?

 

Weer een stap dichterbij
Zo kun je besluiten in je huidige functie te blijven, ondanks dat je niet hebt gekregen waar je om gevraagd hebt. Wat je echter wel doet, is je houding veranderen. Bijvoorbeeld door meer te gaan staan voor wat jij belangrijk vindt en dat ook veel nadrukkelijker te communiceren. Wanneer je organisatie daar ontvankelijk voor is, kan het zo maar gebeuren dat het werk dat echt bij je past makkelijker naar je toe komt. Gebeurt dat niet, dan heb je opnieuw de keuze: accepteren of vertrekken. In wrok blijven hangen en de organisatie of je manager de schuld geven, is niet de oplossing. Zet binnen of buiten je werk opnieuw een stap die je dichter bij de essentie brengt. Zeker als je al een paar keer de kous op je kop hebt gekregen, is dit niet de makkelijkste weg. Maar door een houding aan te nemen van ‘laat maar zitten’ doe je jezelf enorm te kort.

Geen verbinding in mijn team
Mis je saamhorigheid in je team? Dan kun je je leidinggevende voorstellen een teamdag te organiseren.

Geen zicht op voor wie ik het doe
Vraag je je af voor wie je al die energie in je werk steekt? Dan kun je aankaarten om tijdens een teamoverleg eens stil te staan bij jullie waarden: Waarom doen we ook al weer wat we doen?

Ik kan veel meer
Als je het gevoel hebt dat je veel meer kan dan nu van je gevraagd wordt, kun je je afvragen of je wel op de juiste plek zit. Vervolgens kun je daarover het gesprek aangaan en aangeven wat je de organisatie te bieden hebt.

 

Zinvol werk dat echt past
De Map of Meaning biedt je de handvatten om jezelf te sturen naar meer bezieling in werk:

  • Kun je jezelf voldoende kwijt in je werk?
  • Ben je nog wel in ontwikkeling als mens en als professional?
  • Voel je je verbonden met de organisatie en collega’s?
  • Heb je zicht op wat je toevoegt en waarin je van betekenis bent voor anderen?

Kortom, past het werk echt bij me en geeft het me voldoening?

 

Zelfsturing stimuleren
Wil je meer zelfsturing in je werk en loopbaan? GITP biedt verschillende trainingen waarmee je snel moedige stappen maakt:

 

Meer blogs over zelfsturing

 

Over Ietje Lindermann
Ietje Lindermann is trainer, coach en adviseur bij GITP op het gebied van leiderschap en teamontwikkeling. Ze begeleidt individuen, teams en organisaties bij het ontdekken en inzetten van eigenheid en kracht bij het realiseren van een goede balans tussen ziel en zakelijkheid. Ietje Lindermann is auteur van het boek Innerlijk leiderschap en medeauteur van het boek Echt leiderschap en het Groot Psychologisch Modellenboek waarin ook het model Map of Meaning wordt uitgelegd.


 

Geef uw reactie op "Meer zin in je werk door zelfsturing" geschreven door GITP