#welovemillennials

GITP |

Een open brief aan de millennial van een manager uit de pragmatische generatie.

We buitelen over elkaar heen om millennials te binden en te boeien. Zij hebben onze toekomst immers in handen (In 2020 is 50% van de Nederlandse workforce millennial). En dat binden en boeien valt nog niet mee. De millennial heeft namelijk een stevig eisenpakket. De werkgever moet een purpose hebben, de balans werk-privé moet op orde zijn, en de loopbaan zal zich gestaag moeten ontwikkelen. Want dat wordt verwacht. #myperfectlife. Veel ‘moeten’ van de millennial. En dat eist ook zijn tol: er is geen enkele generatie die zo lijdt onder burnout als de generatie millennials.


We kijken dan ook met compassie naar de beanies & beards die nippen aan de soy latte. En beseffen dat het pittig is om in dit tijdperk aan alle verwachtingen te moeten voldoen.

Waar de hele wereld je hele leven lijkt te liken. Of erger: niet liket.

We love millennials.

We kunnen vol bewondering kijken naar de idealistische strijdbaarheid. De laatste keer dat wij dat vuur voelden was toen we groen-roze ‘doe maar’ buttons droegen en meezongen met ‘de bom’. De toekomst van onze planeet is in goede handen bij de millennial. Nog nooit eerder was ‘groen’ en ‘inclusief’ zo vanzelfsprekend.

Alleen. OMG. Wat kunnen jullie het ons als manager ingewikkeld maken. Soms zijn we ook een beetje millennial moe. En hebben we even geen zin om te binden of boeien, maar zouden we af en toe een spreekwoordelijke managerial ass whooping willen geven.

5 ‘reasons why’:

  1. De wereld draait niet alleen om jou

Ja, je bent super belangrijk en we zijn ‘ecstatic’ om je erbij te hebben. Maar we hebben meer te doen dat alleen het jou naar de zin te maken. Er moeten klanten tevreden worden gesteld. We hebben plannen te implementeren. Teams te ontwikkelen. We kunnen niet te pas en te onpas alles uit de handen laten vallen omdat je ‘even wilt sparren’. Soms ben je even niet de allergrootste prioriteit. Get over it.

  1. Het (werkende) leven is niet alleen maar leuk en betekenisvol

Je hebt ons na veel wikken en wegen geselecteerd als werkgever en daar zijn we je ‘incredibly’ dankbaar voor. Maar hey, niet iedere dag bestaat uit brainstormsessies in een ‘white room’, verdiepende discussies of deelname aan baanbrekende projecten. Werk bestaat ook uit hele gewone dagelijkse dingen. Rapporten lezen, weinig verheffende telefoontjes, een oneindige stroom e-mails: het hoort er allemaal bij en het is allemaal heel normaal. Naast de oneindige waardering en zelfontplooiing krijg je namelijk ook nog wat anders: salaris.

  1. Je mening wordt niet altijd gewaardeerd

We weten dat je bevlogen en geëngageerd bent. Je doet liefdadigheidswerk en leest opiniebladen. Maar we zitten niet altijd te wachten op jouw commentaar. Wellicht kan je bedenken dat er ook andere mensen zijn die nadenken over de dingen die ze doen. En verstand hebben van zaken waarvoor ze besteld zijn. En dan interesseert het ons soms niet altijd dat ‘je ook ergens wat vindt’. Het zal. Waarvan acte.

  1. Geef niet zo snel op

Je gaat ooit een collega treffen die er met je idee vandoor gaat. Je zal jezelf het snot voor de ogen werken en niet altijd oneindige waardering krijgen. Je zal een keer op je lazer krijgen. Je zal fouten maken. Je zal falen. Het zal gebeuren. Zeg dan niet meteen je baan op onder het mom van ‘het moet wel leuk blijven’. Je krijgt nu gratis en voor niets levenslessen. Zuig ze op, leer ervan en carry on.

  1. Besef niet alleen wat je waard bent, maar ook wat je kost

Yes, we hebben je gespot. Ja, we hebben je die promotie aangeboden. Ook al heb je amper werkervaring; we zien jouw potentieel. We gaan veel in jou en je loopbaan investeren. We regelen een coach en een opleiding die je tijdens werktijd mag volgen. Je krijgt iedere week – betaald- een paar uur ‘time off’ om te besteden aan je favoriete goede doel. Je kunt je yogales volgen in onze vitaliteitsruimte. We passen je thuiswerkplek aan naar arbo normen. Maar nee, dan zijn we inderdaad niet blij voor je dat je na deze investeringen aankondigt een sabbatical van een jaar te nemen omdat je op wereldreis wilt.

 


 

Geef uw reactie op "#welovemillennials" geschreven door GITP
 

Reacties

door Amer Ransing op 18-12-2018 | Reageren

Wat een dom artikel is dit. Genoeg mensen uit de vorige generaties die binnen deze punten vallen. Als deze zogenaamde pragmatische manager dergelijke frustratiepunten heeft, kan hij beter naar zijn managementstijl gaan kijken.

door Sjoerd Sijben op 21-12-2018 | Reageren

Hmmm…
Ik vraag me oprecht af hoeveel millenials jullie écht kennen die met grote regelmaat tegen deze punten aanlopen? Of die het hun manager lastig maken met deze punten? En dan heb ik het niet over millenials die je 2 x hebt gesproken of die je kent van ‘de verhalen’. Nee millenials die je op wekelijkse basis spreekt en meemaakt.
#onbekendmaaktonbegeerd
#praatmetelkaar,schrijfnietoverelkaar