Wordt Development as a Service de trend van 2019?

Marco Hendrikse |

Met development as a service carrièreladder bestijgen

Het einde van het jaar is traditioneel een tijd waarin HR-trends voor 2019 op een rij worden gezet. Vrijwel iedere HR-gerelateerde website waagt zich aan voorspellingen of een vooruitblik. Sommige voorspellingen zijn gebaseerd op feiten, anderen zijn wishfull thinking. Het levert in ieder geval altijd weer interessant leesvoer op. Een voorspelling van Tom Haak (eind november 2018) van het HR Trend Institute is mij in het bijzonder bijgebleven: Development as a Service.

As a Service wint snel aan populariteit

Het gerelateerde principe Software as a Service (SaaS) wint snel aan populariteit. Dit is software die als een online dienst wordt aangeboden. De klant hoeft de software niet zelf aan te schaffen. Een leverancier zorgt er gewoon voor dat deze software (dienst) beschikbaar is. Het principe ‘As a service’ wordt aan steeds meer diensten geplakt. Google maar eens op ‘as a service’ en je krijgt 11,5 miljard (!) resultaten. Dit is dus geen trend meer, maar een blijvertje.

Development as a Service

Trendwatcher Tom Haak denkt dus nu dat ook ontwikkeling op afroep (development as a service) beschikbaar zal komen. Hij baseert zich daarbij op een ontwikkeling in volkssport nummer één: voetbal. Voetballers kunnen namelijk hun eigen analist inhuren. Deze analist verzamelt data over de betreffende voetballer en kijkt naar keuzes die op het voetbalveld worden gemaakt. Op basis daarvan adviseert deze analist de voetballer of voetbalster, zodat deze beter kan worden. Het initiatief voor het inschakelen van een dergelijke analist ligt bij de voetballer, niet bij de club (werkgever).

Haak constateert dat dit in het bedrijfsleven nog niet voorkomt, uitgezonderd wat executive coaching. De verwachting is dat de trend breder ingang vindt en dat werknemers zelf actief gaan werken aan hun eigen inzetbaarheid, ontwikkeling en carrièreplanning.

Loopbaanadvies vijfenveertig-plussers

En deze trend gaat ongetwijfeld een duwtje in de rug krijgen doordat minister Koolmees (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) per 1 januari 2019 geld beschikbaar stelt voor loopbaanadvies voor vijfenveertig-plussers. Minister Koolmees trekt drie miljoen extra uit voor de uitbreiding van een regeling, die tot nu toe alleen beschikbaar was voor specifieke beroepen als ambulancemedewerkers, schoonmakers en leerkrachten.

Carrière in eigen hand

Een loopbaanadvies is natuurlijk nog geen ‘ontwikkeling’. Echter, een advies kan er wel toe leiden dat een werknemer een training of opleiding gaat volgen. Nog veel belangrijker lijkt mij het signaal dat van deze regeling uitgaat: ‘Neem het heft in eigen handen werknemer! Zorg ervoor dat je aantrekkelijk blijft voor werkgevers. Ontwikkel je.’ Dat begint mogelijk met een (gesubsidieerd) advies en mondt daarna wellicht uit in ‘ontwikkeling’. Dat kan een formele opleiding of training zijn, coaching of gewoon een goed gesprek. Soms intern. Maar veel vaker zal het iemand zijn die ingehuurd wordt. En als dat inhuren door de werknemer gebeurt, is dus sprake van Development as a Service. Dan zou het zomaar eens een trendje kunnen worden….

Marco Hendrikse is Head of content bij GITP/PiCompany.


 

Geef uw reactie op "Wordt Development as a Service de trend van 2019?" geschreven door Marco Hendrikse